На местните избори ще погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата.
 
„На предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа“, заяви Цветанов и посочи, че поради това ГЕРБ ще подкрепи и успешни кметове, които са издигнати от инициативни комитети, но с които партията е имала добър диалог през последните 4 години.
 
„Един от важните законодателни приоритети за новия парламентарен сезон е свързан с дебата за изменения в Изборния кодекс. Ще се съобразим с докладите на ЦИК за проведените експерименти, както и с анализите на БАН и на Софийския университет за електронното гласуване. Търсим баланс между високотехнологичен изборен процес и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и постигане на гаранции за сигурност на вота - от друга. Предстоят изменения в Закона за съдебната власт, според плана към Актуализираната стратегия и препоръките в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Ще усъвършенстваме режима на усвояване на програмни средства от структурите в съдебната система.
 
Ще работим по НПК, ГПК и АПК, както и за утвърждаване на съдийското самоуправление и развитие на електронното правосъдие. Чрез изменения в НК и в Закона за борба с домашното насилие, ще доразвием режима на борба с домашното насилие и защитата на личните права на жените и децата. Ще финализираме едногодишната проверка по прилагането на Антикорупционния закон и след като отчетем становищата на всички институции, ще го оптимизираме. Промените, които ще направим в търговското законодателство, ще повишат сигурността на търговския оборот и ще защитят българските и чуждестранните инвеститори. Ще развиваме и законодателството за електронни административни услуги и електронна правна идентификация на субектите“, обясни Цветанов.
 
Той посочи, че в приоритетната за ГЕРБ сфера на образованието ще бъде внесено Изменение на Закона за висшето образование с цел усъвършенстване на акредитацията на висшите училища и гарантиране на по-добро качество на обучението.
 
„През 2019 г. насочваме усилията си към присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз. В сферата на здравеопазването регламентирахме нормативно функционирането на единната национална здравноинформационна система и очакваме основните ѝ елементи да бъдат изградени до края на годината. През 2019 г. ще се приеме нов закон за ВиК. Общо 1.35 млрд. лв. за инвестиции във ВиК структурата ще получат 14 ВиК оператора. Възнамеряваме да завършим и изграждането на отсечката „Ябланица-Боаза” от АМ Хемус и доизграждането ѝ вече е необратим процес. Ще стартираме процедурата по изграждането на пътя Видин-Ружинци и ще сключим договор за изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле“, заяви още той