Драконовски мерки за сигурност и огромен интерес към откриването на Пловдив – Европейска столица на културата. На събитието тази събота се очакват около 30 000 души. За откриването в събота на многоетажната сцена ще се качат около 1500 участници, а стотици прожектори и огромни екрани ще представят светлинно шоу с най-красивите и забележителности на древния град.

На брифинг в пловдивската полиция съобщиха, че е предвиден значителен ресурс от полицейски сили и средства за недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността по време на откриването.

В деня на кулминацията на откриващото събитие – 12 януари (събота), от организаторите се очаква десетки хиляди жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Предвид необходимостта от завишени мерки за сигурност на масовата проява, за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция “Жандармерия” при ГДНП, СОБТ и подразделенията на “Специализирани полицейски сили” в София и Пловдив.

С помощта на преградни съоръжения е очертан периметърът на събитието, както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.

Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната градска част, а на подстъпите към зоните за публиката са изградени 23 пропускателни пунктове. На тях ще се извършват щателни проверки на посетителите и личните им вещи.

Полицейските служители ще следят стриктно и няма да допускат: лица във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им, носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети, внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете е препоръчително зрителите да не носят обемисти багажи.

Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.

От МВР с оглед мерките за сигурност забраняват на жителите, живеещи в съседство да наблюдават спектакъла при затворени прозорци. Но поради недоволството да си отварят прозорците вчера кметът отмени забраната и хората ще могат да наблюдават събитията от терасите си.

Поради очакваната интензивност на движението на автомобили и с цел осигуряване на безопасността на движението в областния град ще се осъществява засилен и ефективен пътен контрол. Служители на “Пътна полиция” ще патрулират в районите на ключови кръстовища и при необходимост ще предприемат ръчно регулиране за подпомагане на трафика.