До към началото на третата третина от първия полусезон в Елитната до 15 години отборът на Ботев Пловдив бе един от основните фаворити за медали в шампионата.

И ако тук някой заяви, че не успехите са важни при подрастващите, то не така стоят нещата в жълто-черният клуб, където честото качване и сваляне на играчи с цел по-добри постижения е практика в последните години. Но пък кой да ги обвини за това, след като миналата година спечелиха почти всичко, при почти всички възрасти.

Полусезонът на отбора на Георги Онов може да бъде опреден така: Преди и след Иван Аврамов. За незапознатите Иван Аврамов е нападател, който малко преди двубоя с ЦСКА-София научихме и ви разкрихме, че е изгонен от Ботев Пд и ще продължи развитието си на Панчарево.

Но за какво говорим: Първите два кръга Ботев Пловдив записа 2 равенства, но в мачовете не игра Иван Аврамов. С неговото появяване в третия кръг канарчетата започнаха да бележат повече и започнаха да побеждават. Серията добри резултати закара жълто-черните към средата на сезона в Топ 3 и наближаваше мача с ЦСКА, в който жълто-черните трябваше да дадат отговор ще се борят ли с тях и Левски. Малко преди това обаче се оказа, че Иван Аврамов е изгонен от Ботев Пловдив. Причината бе, че си е позволил неуважително държание със старшията си Онов.

От Ботев Пд разкриха пред Glas.bg тогава, че не са били склонни на компромис, тъй като талантът не за първи път се проявява в негативна светлина. Това е добре, но какви бяха последствията. За 408 минути игра в 6 мача, Аврамов бе отбелязал 7 гола, но по-интересното е, че бе заформил убийствено трио Никола Илиев (10 гола) и Никола Гелин (14 гола). 

Дали заради лисата на Аврамов или заради тежката програма Ботев Пд зареди загуби, и от претендент за призово място се свлече до 6-тата позиция в класирането. Канарчетата загубиха и от ЦСКА и от Левски. Записаха равен на Лудогорец, а по-рано през сезона бе най-паметния им мач, в който победиха Локо Пд с 3:0. Къде очаквано, къде не, жълто-черните загубиха у дома с 3:5 от Черно море, което може да се определи като най-тежкото им поражение в шампионата до този момент.

Онов определено е един от респектиращите треньори в Ботев Пд и доверието в него е голямо. Предстои зимния трансферен прозорец, в който бившият треньор на Марица Пд ще трябва да намери заместник на необуздания Аврамов. Все пак Онов продължава да разполага с двамата Николовци, които със сигурност не са по-лоши играчи от изгонения им съотборник. Иначе за в по-далечно бъдеще канарчетата могат само да се надяват Аврамов да не се превърне в изтърваната златна кокошка. Защото такива индикации, когато гледаш играта му - определено имаше.

Може ли да се упрекне Ботев Пловдив, че са поставили дисциплината пред интересите си? Отговорът ще получим след няколко години!

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ: Локо U17 - срив и скандали! (Обзорът)