Екстрадираните от Франция у нас Евгения и Николай Банев се изправят днес пред съда, за да бъдат определени мерките им за неотклонение. 

Прокуратурата иска най-тежката - "задържане под стража", докато защитата им пледира за "парична гаранция", "домашен арест" или "подписка". Баневи в момента са в ареста със 72-часова мярка за неотклонение.

Предявени са им обвинения за седем различни престъпления, извършвани в продължание на 13 години. Едно от обвиненията към тях е за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева. Обвиняват семейството и за ръководене на организирана престъпна група. Разследвана по част от схемите е и майката на Николай Банев – Мария.

Днес в съда те бяха докарани със специализирана кола от ареста на "Г.М. Димитров" и бяха вкарани в сградата на Специализирания съд през гаража, а на медиите беше забранено да ги снимат. Баневи искали да се запознаят с материалите по делото, преди гледане на мярката им по неотклонение. 

Преди делото прокурорът обясни, че има 122 папки по делото. От спецпрокуратурата обясниха, че искат постоянно задържане под стража, защото от материалите по делото става ясно, че разполагат с огромен финансов ресурс и могат да се укрият. Освен това са поискали сметките на Баневи да имат запорирани по сумата, касаеща делото. Щяло да има и още привлечени към наказателна отговорност лица, когато стане ясно кои са били отговорните лица в различните фирми, касаещи разследването. 

От прокуратурата заявиха също, че Банев има и обвинения за оказване на натиск върху свидетел по това дело, както и закана за убийство. 

Пред медиите преди делото Евгения Банева проговори преди делото. "Пълен абсурд са тези обвинения. в 99% процента от тези фирми за съм никоя. Нямам нищо общо. Майка съм на три непълнолетни деца и искам да бъда освободена, за да си изпълня основния дълг. 

Със съпруга ми нямаме намерение да живеем като бегълци до края на живота ни и за нас е важно да бъден оневинени и истината да стане ясно. Затова и в нито един момент  не сме се укривали от властите", заяви Банева.

По думите й не е било необходимо да бъдат задържани в Ница и да престояват в ареста. "Оказахме всякаква готовност да съдействаме от самото начало. Ние имахме резервирани билети за обратен полет до България заедно с трите ни деца и това много лесно е можело да се провери от прокуратурата. Затова бяхме наясно, че когато тръгнем да се качваме на самолета, ще бъдем арестувани. Това показва, че не сме се крили и последвалите действия бяха излишни", заяви пред медиите Банева.