Снимка Булфото

За поне 2 млн. лева увеличение на разходите за заплати и персонал през 2019-та година настояват от КНСБ. Това стана ясно след среща на синдикалния лидер Пламен Димитров с ръководството на порта и синдикални представители в дружеството,  съобщи Moreto.net.



Димитров е категоричен, че проблемът със справедливостта на заплащането на Варна-Запад и Варна-Изток стои предвид по-голямата натовареност на едното от другото. Това обаче не означавало, че трябва да се говори за финансова самостоятелност и децентрализация.

Докерите, механизаторите и кранистите са работещи на норма и разценки. Това на практика са над 40% от пристанищните работници. 70% от работната им заплата се формира на база обработен товар. Те взимат съответния процент за свършената работа. Тези стойности обаче не са променяни от 2011 година и е нормално да настояват за поне 10% увеличение, посочи Димитров.

За нормените работници, които са 580, увеличението на основната заплата не е реално осезаемо. То е такова само за служителите на 8-часов работен ден и изпълняващи други дейности. Димитров припомни, че действително основните заплати са увеличавани на няколко пъти през годините. По думите му, да да бъдат вдигнати разценките, на база на които се изчисляват възнагражденията на нормените работници, са необходими поне 500-600 хил. лева.

„Към това трябва да добавим и поне 5% увеличение на основните заплати. Сумарно на близо 24-милионния фонд работна заплата това означава поне 2 млн. лева увеличение на разходите за следващата година за персонал. Това поискахме от директора на Пристанището Петър Сеферов, а той отговори: „Значи ще трябва да ги намерим“, заяви Димитров.

Синдикалният лидер заяви, че не е ясно дали стачната готовност на служителите отпада, защото работни групи от двете пристанища ще се събират отново за да разискват предложения за променени във възнагражденията и условията. Основният момента обаче бил действително да се осигурят въпросните 2 млн. лева. Димитров вече водел разговори с ресорния министър част от 12-милионната печалба на порта да не бъде изисквана от принципала, а да бъде оставена за увеличение на заплатите.