Новата ни група ще е по-конструктивна и сплотена, желая успех на колегата Бачийски

Ивайло Вагенщайн е председател на общинската структура на НФСБ в Бургас, едно от утвърдените лица на партията. Той е почти сигурен нов зам.-председател на ОбС


Изненадах се, че бламираха искането ни за свалянето на Георги Дражев, каза Ивайло Вагенщайн


Най-голямата опозиционна група в ОбС Бургас, тази на НФСБ-СЕК, днес се разпадна. За мнозина изненадващо, но с оглед на събитията от последните две години напълно логично. Двама от съветниците Ангел Божидаров и Георги Дражев от доста време не са част от НФСБ. Дражев бе разжалван в началото на 2016 година, когато му свалиха предаването по ТВ СКАТ, а преди няколко месеца НФСБ обяви, че го изключва със съобщение по телевизията.

Ангел Божидаров се раздели с партията след последните парламентарни избори, когато тръгна да работи за своя преференциална кампания. На практика групата съществуваше само формално, а напрежението между съветниците лесно можеше да се забележи. Така се стигна до днешния ден, който доведе до разпускането й и създаването на изцяло нова. Репортер на Флагман.бг разговаря с общинския председател Ивайло Вагенщайн веднага след заседанието на ОбС.

-Г-н Вагенщайн, разбрахме, че сте на път да възстановите групата си в Общинския съвет в Бургас. При това в много интересен състав.

-Информацията е достигнала много бързо до вас. Още утре ще възстановя групата ни в Общинския съвет. В новата ще влязат Милен Ненчев, Георги Манев, Кирил Начев, Тодор Ангелов и аз. Председател ще е Милен Ненчев, зам.-председател Георги Манев. Групата ще се казва Патриотичен фронт.

-А какво се случва с Константин Бачийски, досегашният председател на вашата група?

-На този етап г-н Бачийски не ми е споделял плановете си.

-Предприемате интересен ход с привличането на Тодор Ангелов. Това означава ли, че той вече минава в орбитата на НФСБ?

-По-скоро ще си партнираме. Чисто колегиално до този момент се разбираме отлично с него. Заради това беше най-логичният подход и покана. Смятам, че сега групата ни ще е по-конструктивна и сплотена.

-Очаквахте ли вашите колеги да бламират предложението за свалянето на Георги Дражев от зам.-председателския пост?

-Честно казано не съм очаквал. Бях изненадан, защото чисто политически това е едно решение, което е взето от самата група и оттук нататък не би трябвало да има някакъв проблем по отношение на гласуването, но го имаше. До този момент всяка група е гласувала собствените си номинации, а след това всички други сме ги одобрявали.

-Сред хората, които не ви подкрепиха, бе и вашият доскорошен колега Константин Бачийски. Разговаряхте ли с него след заседанието?

-Да, разговарях. Казах му, че ще създам нова група.

-Георги Манев бе доста емоционален на сесията и в изказа си, и в поведението – напусна сърдит…

-По-скоро беше разочарован от случилото се. Покани ме заедно да си тръгнем от сесията, но му отказах, защото това не бе най-важното от днешната сесия.

-Очаквате ли други съветници да се присъединят към вашата група?

-Има независими съветници, но допускам, че ще започне политическото инженерство и създаване на коалиции за следващите избори. Може би, част от колегите, които са независими, ще бъдат поканени в такава група.

-Според вас как ще се развият процесите в следващите няколко месеца в ОбС?

-Това което смятам е, че Константин Бачийски ще опита да създаде своя група. Това са една част от независимите съветници.

-Бихте ли работили заедно с тях оттук нататък?

-Определено съм готов. С колегите се познаваме, защитавали сме много каузи заедно и съм сигурен, че ще намерим общ език, за да си партнираме.

В категории: Политика