Свърши ли горивото на протестите срещу „Борисов 3”

Участието на Бойко Борисов в "Шоуто на Слави" пообърка недоволните, а после дойде скандалът с Владислав Горанов


Внезапно избухналото обществено недоволство като че ли бързо утихна



На 11 ноември страната изненадващо бе блокирана от избухването на протести в много градове. Повод за тях беше натрупване на притеснителни за собствениците на автомобили събития.

От една страна, дойде предупреждението от застрахователи, че „Гражданска отговорност” може да стане 1000 лв.
От друга страна, управляващите предложиха вдигане на данъка за старите коли. В обръщение към нацията по повод 10 ноември президентът Румен Радев държа силно критична реч.
Всичко това бе комбинирано с реално нараснали през последните седмици цени и на горивата, и на застраховката „Гражданска отговорност”.

На 11 ноември демонстрациите бяха в много градове. Реално обаче те не бяха толкова големи, просто включването и на автомобилите създаде впечатление за по-сериозен мащаб.
Бунтът все пак изненада всички.
Огънят бе поддържан в следващите дни, като очакванията бяха през уикендите протестите да избухват с нова сила.
През следващите две седмици обаче те затихнаха почти напълно.

Междувременно се случиха и няколко важни политически и икономически събития, сред които бяха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и спадът на цените на горивата.

Кое причини избухването на бунта и кое успокои гражданите, продължава да е спорна тема.
Според Даниел Смилов – политолог от Софийския университет и  представител на Центъра на либерални стратегии, причините за спада на напрежението са две.
„Част от протестите се успокоиха, защото предметът им отпадна”
, коментира Смилов пред „Флагман”.
Според него оставката на Валери Симеонов и удовлетворяването на исканията на майките на деца с увреждания за промени в законите са подействали в тази посока.


Даниел Смилов

Протестите за цената на горивата също затихват по обективни причини, смята политологът.
„Цената поевтинява на световните пазари и, макар и по-бавно, но и цените по бензиностанциите също падат”, коментира доц. Смилов.

Колегата му от Софийския университет Александър Маринов не е убеден, че обстановката е успокоена.
„Зависи какво се нарича „затихване на протестите” от гледна точка на брой участващи, от гледна точка на характера на исканията, от гледна точка на общата ситуация в страната. Моето мнение е, че има едно повърхностно впечатление за затихване.
Първопричините за протеста не са отпаднали.
Правителството не е променило нищо съществено от начина, по който работи. Т.е. ако се разчита на това, че има едно временно затишие, би било много наивно. Още повече че непрекъснато изникват нови и нови случаи, които възбуждат общественото негодувание и протест”, коментира проф. Маринов пред „Флагман”.

Последният случай според него е „тази история около безплатното жилище на финансовия министър”.
„И както обикновено става, по-страшни от фактите са последващите коментари. Защото Горанов казва, че го е декларирал (апартамента – б.а.), защото смята, че няма нищо нередно; а ако е мислил, че е нередно, е нямало да го декларира, което е абсурдно – това е задължение по закона… Т.е. има непрекъснато нови и нови скандали, които ще възникват и не трябва да се залъгва управлението и тези, които го съветват, защото природата на протестите е едно сериозно, дълбоко възмущение от начина, по който се управлява страната и последиците от това”, казва още Александър Маринов.


Александър Маринов

Даниел Смилов също смята, че скандалът около Владислав Горанов е значим.
„Всъщност, напрежението идва не толкова от социален натиск и протести, колкото от противоречията в самата коалиция – скандали, които се произвеждат общо взето регулярно. Всяка седмица има различен. В момента има нов с важен министър, какъвто е Владислав Горанов. Ще видим как ще се развие той. Това е по-притеснителното за Борисов към момента, не толкова протестите”, смята Смилов.

Според близкия до ГЕРБ политически анализатор Георги Харизанов обаче премиерът Бойко Борисов вече има основания да е спокоен.


Георги Харизанов

Аз мисля, че Борисов вече е спокоен.
Мисля, че след прословутото интервю при Слави Трифонов, освен че самият Борисов си представи за пореден тезите, заради които стои на власт, като че ли целият ГЕРБ се успокои и хората отново си повярваха - и хората около него, и избирателите на ГЕРБ. И мисля, че това интервю също допринесе за затихването на протестите в някаква степен, тъй като огромна част от протестиращите са зрители на Слави Трифонов и са хора, които участват в инициативите и очакват като че ли от г-н Трифонов да влезе в политиката – нещо, което той отрече. Така че се насъбраха много фактори, които говорят към момента за успокояването на тези протести. И мисля, че това интервю беше много важно по много линии”, коментира Георги Харизанов пред „Флагман”.

Според него падането на цените на горивата също е повлияло, но те не са били главната причина за народното недоволство.
„Ако си спомняте, протест за цените на горивата имаше само във Велико Търново. И той беше до голяма степен основателен, защото там много хора се възползваха от това, че Велико Търново е на средата на транспорта в Северна България и се опитваха да продават по-скъпо горива в града. Това беше факт. Освен това протестът прерасна от протест за горивата в протест срещу ниските заплати, протест за по-висок стандарт, протест за смяна на системата, протест срещу политическите партии и изобщо това е някакъв миш-маш. Той тръгна от горивата, но не беше за горивата”, смята Харизанов.

Според него спадът на цените е закономерен, защото той следва международната цена на петрола.
„Спадът на цените на горивата не зависи от протестите и не мисля, че това беше най-важната тема. То беше основание те да започнат, но не беше това най-важното”, казва Георги Харизанов.

Със сигурност премиерът Бойко Борисов може да си вземе глътка въздух. Политическата ситуация генерално обаче едва ли следва да се счита за стабилизирана.
От една страна, конфликтите при „Обединените патриоти” няма изгледи да приключат. Дори напротив, на този етап като че ли е по-вероятно партньорите на ГЕРБ да се разпаднат.
От друга страна, зимата предстои и гражданите тепърва ще усетят по-високите сметки от увеличените цени на природния газ.
Доверието към управляващите постепенно ерозира и все по-малко хора вярват, че Бойко Борисов наистина се бори с корупцията, а не е част от нея.

В категории: Политика