Турските погранични власти са заловили 13 900 нелегални мигранти през първите осем месеца от началото на тази година при опит да преминат през границите на Турция с България и Гърция край Одрин.

По данни на Генералната дирекция по миграцията над половината, а именно 8561 мигранти, са заловени край турско-гръцката граница, а 5249 - край турско-българската граница, предаде БТА.

Телените заграждения, които бяха издигнати от България на границата с Турция, са разглеждани като по-трудно преодолима преграда от бежанците. Поради това в последно време те се насочват повече към границата с Гърция, отбелязват наблюдатели.

През летните месеци река Марица, която оформя границата между Турция и Гърция, пресъхва, а само малка част, 12,5 км, от границата с Гърция е с телени заграждения. Смята се, че поради това е по-лесно тя да се премине и затова мигрантите се насочват основно по този маршрут към Европа, коментира представител на Дирекцията.

По думите му районът на град Одрин е отправна точка за мигрантите, пътуващи към Европа. Десетки хиляди се опитват да стигнат до европейските държави по този маршрут. Каналджиите отвеждат мигрантите до военната зона и ги оставят там. Една част се опитват да преминат нелегално границата с България, а друга част се насочват към Гърция.

Охраната на западните граници се осъществява от военни части, наричани "Гранични орли", към 54-та механизирана пехотна бригада.

Постоянният контрол на западните граници от страна на турските войници, патрулите, сътрудничеството с местните власти и бдителността на местното население са фактори, които спомагат за осуетяването на опитите за нелегално пресичане на границите.

Заловените мигранти се предават на Дирекцията по миграция в центровете за настаняване, където се задействат процедури по връщането им.

Сред заловените през първите осем месеца на тази година основният поток е от Сирия и Ирак, следват Афганистан, Пакистан, Палестина, Саудитска Арабия, Иран, африканските страни и др.