Пловдивският окръжен съд остави в ареста полицая Владимир Стоянов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Стоянов, който е обвинен за трафик на мигранти,  обжалваше решението на районния съд в Карлово, който постанови той да остане зад решетките, защото може извърши други престъпления.

В хода на делото стана ясно, че  той е  извършвал логистика, осигурявайки  квартири на нелегално влезлите чужденци и ги е  превозвал през вътрешността на страната. Освен това, в някои от случаите трафикантът  е обирал ценните им вещи. Той бе заловен на 6 август в Карлово. 

Досъдебното производство ще се води в Карлово, тъй като там били изоставени част от чужденците по време на маршрута им от Бургас за столицата – съобщи по-рано окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

Обвиняемият призна извършеното, като го обясни със спешната нужда от  пари – за лечението на баща си и за изплащане на кредити.

За извършените престъпления  полицаят може да получи  от 1  до 6 години лишаване от свобода.

На 6 август служителят натоварил на Мерцедес в Бургас 6-ма души от Афганистан на възраст между 16 и 22 години, всичките мъже.  Уговорката му била да ги извози до София, където вече били прекарани още 16 души. За двата курса мъжът взел 2000 лева.

Междувременно, в полицията бил подаден сигнал, че съмнителни лица се качват в автомобил със софийска регистрация. От полицията опитали да спрат Мерцедеса на изхода от Бургас, но водачът не се подчинил на стоп палката. Неуспешни опити да бъде спрян били направени и по магистралата край Сливен, Стара Загора и Пловдив. Технически средства за спирането на автомобила не били използвани поради съображения за сигурност на пътниците и на околните автомобили по магистралата – уточни прокурор Попов.

От Пловдив трафикантът потеглил към Карлово. В центъра на града той изоставил 6-та афганистанци, като им отнел ценни вещи и ги уверил, че срещу 100 долара ще оправи проблемите с полицията. След като потеглил с автомобила си към София, служителят бил спрян в района на Пирдоп.

Оказало се, че той е бил служител на СДВР от 2010 година.  Още двама негови съучастници също са задържани в столицата, е един се издирва.

Задържаният е оказал пълно съдействие на полицията и казал, че извършил двата курса за 2000 лева.