"Много сериозно сме се подготвили и за жътвата на канабис". Това обяви точно преди седмица премиерът Бойко Борисов и от думите му вече произтекоха и конкретни действия. Вчера започна операция по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества на територията на Петричко и само за 2 дни са открити общо 20 тона канабис.  Това обяви на брифинг директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков, предава "Фокус",

"От началото на операцията, която стартира на 14 август, има открити няколко ниви. Обектите са унищожени. Операцията е разпоредена от главният секретар на Министерството, съвместно с ОДМВР - Благоевград и ГД "Гранична полиция". В акцията се е включил и хеликоптер, защото теренът е изключителни труден, достъпът е ограничен и откриването на нивите може да бъде осъществено от въздух. Основно насажденията са открити в държавен горски фонд на труднодостъпни места. Насажденията са били отглеждани в малки ниви, засадени по 50 - 150 броя.

Задържаните лица са предимно познати на полицията. Акцията ще продължи най-вероятно до откриване на всички ниви с насаждения", коментира Кичиков.

А конкретно от началото на годината са открити и унищожени около 58 тона суров канабис, допълни шефът на Областната дирекция на МВР в Благоевград Николай Хаджиев.

"Има образувани 27 съдебни производства, като са задържани 12 лица. Повечето от тях са с парична гаранция. От началото на сезона до момента има по-голямо количество намерен и унищожен канабис в сравнение с предходната година”, каза още Хаджиев.

По думите му миналата година са задържани малко над 500 килограма сух канабис. При акциите често вината се поема от възрастни хора, а целта е да се избегне наказателна отговорност. Всяка постъпила информация се проверява от полицията и отработва. Местни жители също подават сигнали. Районът на Петричко е благоприятен за отглеждане на този вид насаждения. Пазарната цена на килограм сух канабис е от порядъка на 3 000 и 5 000 лева, като стойността зависи от качеството и количеството. От 10 килограма суров канабис излизат между 800 грама и 1 килограм сух канабис. Насажденията са разположени предимно в двете планини Беласица и Огражден, стана ясно на пресконференцията.