България се превърна в арена на зловеща война – войната по пътищата. Четирима са загинали в катастрофи само за последното денонощие, сочи статистиката. Сред починалите са 20-годишна бременна жена, 27-годишна шофьорка, а 6-годишно дете е в много тежко състояние....Става все по-страшно и драматично. Дано никой никога да не преживее онази болка, която прерязва като с нож почернените близки на загиналите.

Миналата седмица моя много близка загина в катастрофа на пътя София-Варна. Камион, за който вече е ясно, че е карал без Гражданска отговорност, а вероятно и без технически преглед, пука гума и се блъска в пълен с пътници микробус. В същия микробус  е пътувал и синът на загиналата ми приятелка - обичана учителка по български език и литература. 25-годишният младеж се размина, слава Богу, само с наранявания. Видях болката в очите на майка й, баща й, съпруга й, детето й....видях гроба, отрупан с цветя, усетих колко сме безсилни пред подобна смърт, колко непрежалима е загубата на толкова млад човек и колко крехък е животът. Тя трябваше тепърва да му се радва, да стане свекърва, баба на внучета...

Случайност ли са катастрофите по българските пътища, които преливат в болезнено ежедневие? Колкото и да търсим подобни оправдания, инцидентите никак не са случайни. И това го сочат всички статистики. Джигитите и пияните на пътя се движат с тотално чувство за безнаказаност, поправките на парче  в  Закона за движение по пътищата и повишаващите се, но несъбираеми глоби очевидно не водят до нищо. На пътя става все по-зловещо. Очевидно повече от всякога сега са нужни здрави мерки, безкомпромисна и здрава ръка от страна на държавата и органите на реда.

Дали кандидат-шофьорите ще минават през моргата и през шокова зала на „Пирогов” преди да вземат книжка, дали ще се отрежат от документ за правоуправление всички онези, за които има и най-малкото съмнение, че са бъдещи убийци по шосетата, дали ще се хвърлят в ареста за дълъг период почерпените зад волана,  дали ще има на всеки километър катаджия, но трябва да се направи абсолютно всичко възможно масовият мор да спре. Спешно и веднага! Контролни органи, транспортни експерти, МВР, МТ - всички заедно трябва да се задействат незабавно срещу тази безкрайна трагедия. Иначе демографският проблем, за който в последно време се шуми, ще ни се стори като песен в сравнение с неоправданото изтребване и самоизтребване на млади хора по пътищата.