О, неразумни фейсбук юроде!
 
Поради що смяташ, че промяната на профилната ти снимка с черно бяла ще промени съдбата на някой онкоболен?
 
Поради каква болна идеология се хващаш на овчото хоро и приемаш „предизвикателството“?
 
В знак на солидарност? В знак на подкрепа? Защото искаш да се чувстваш добър човек? Защото така правят всички? За да напомниш на някого, че трябвало да се преглежда по-редовно?
 
Как масовата истерия във виртуалното пространство точно помага на тези хора, които вече са болни? 
 
Нима модата да бъдем състрадателни и солидарни, ама само във фейсбук, ще накара хората в болничното легло да се чувстват по-добре и да не им се повръща от поредната химиотерапия?
 
Нима това ще ги излекува? Ще увеличи ли сумата, нужна за лечение, по банковата им сметка? Ще ги накара ли да се чувстват по-малко самотни в своята най-жестока битка? 
 
Всъщност на мен ми се повръща… От безсмислени пропаганди ми прилошава... Разболява ме човешкото безумие, което е ужасно заразно…Предава се като компютърен вирус във фейсбук на поредния потребител, ,„лайкнал поредния пост…
 
Вашите снимки  ще променят съдбата на болния толкова, колкото един виртуален лайк под снимката на умиращо от глад дете в Африка ще го нахрани… 
 
Вашите иначе прекрасни черно бели фотографии няма да променят света на тези хора към по-добро! Техният свят ще си остане черно-бял. А понякога и чисто черен…защото само това ги очаква в края на пътя…Пълен мрак.
 
Тези, които са приели предизвикателството да помагат, не висят пред фейсбук да сменят профилните си снимки и не следват стадото.
 
Те действат! Те даряват! Не думи, не лайкове, не плачещи емотикончета и сърцераздирателни снимки.
 
Даряват кръв от кръвта си! Плът от плътта си. Даряват сълзи! Анонимна финансова помощ, ако имат тази възможност! Ако не могат да помогнат с друго, те даряват нещо безценно - своето време. Посещават болници. Стават доброволци.  Дават надежда на хората. Разказват им собствената си история и как са преодолели битката с болестта, ако са имали този късмет!  Те даряват цвят в черно бялото им съществуване. Те разсъждават трезво!
 
О, неразумни юроде!
 
Кога ще престанеш да блееш в екрана и да слагаш автоматичен лайк на всяко безумие, защото, видиш ли, ако не го направиш, значи си лош човек и не си солидарен към чуждата мъка.
 
Моля ви, не приемайте предизвикателството! Бъдете предизвикателството! 
 
Солидарността е действие! Всичко останало е диващина!