Пловдив. Гражданите на Клисура отново ще изнесат за лития дървената икона със светата майка, с която оцелелите по време на Априлското въстание са бягали към Копривщица. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на музея Стоян Иванов. „Тази година отново въвеждаме тази лития, която е правена преди много години тук на 30 април”, каза Иванов. По думите му, когато по време на Априлското въстание хората са бягали с иконата, те са вярвали, че тя ги е спасила. Светинята е експонирана в Историческия музей в града.
В музея ще бъде открита и гостуващата изложба „Панагюрище – център на Априлското въстание” от директора на музея д-р Атанас Шопов. След тържествената заря президентът Румен Радев ще бъде гост в музея в Клисура, за да бъде запознат с историята на града.
На 1 май, в града ще бъдат възстановени историческите моменти от Априлското въстание. Възстановката трае близо 1.10 часа. „Това е първата възстановка в България, която най-точно пресъздава въстанието. Тя е в три части – обявяването му, изнасянето към позициите и изгърмяването на черешовото топче и погрома в града”, каза Стоян Иванов. Въпреки, че желаещите да се включат във възстановката тази година са ограничени заради присъствието на президента, пак се очаква в нея да вземат участие около 200 души.
Цветана ТОНЧЕВА