Варна. Почти до 50-те години на миналия век, в селата във Варненско се е правел обреден хляб за великденската трапеза. До този момент козунаците не са били популярни сред местното население. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна уредникът на Етнографския музей в града Диана Динкова. По думите й, обредните хлябове са се приготвяли от чисто бяло брашно. В тях не са се слагали никакви смеси, защото в ежедневието хората са добавяли пшеница, ечемик, просо или царевица. „За празници като Коледа, Сурваки, Нова година или Великден, брашното е било само от жито“, допълни уредникът на Етнографския музей. По думите й, празничният хляб обикновено се е приготвял в събота. Хората са боядисвали яйцата в четвъртък. Петък е бил ден, в който не се работело и не се е вършела домакинска работа, а в събота са се приготвяли хлябовете и великденските краваи. В този ден са се доукрасявали и вече боядисаните яйца. Според Диана Динкова, в миналото трапезите в селата и в града са се различавали именно по наличието на козунака. За селото е било характерно комкането, заговяването с обредния хляб и поставените в него писани яйца. А в града, на трапезата се е слагал козунак, което е европейска традиция.
Диана СТОЕВА