Москва. От компанията "Транснефт" обявиха, че замърсяването на газопровода "Дружба" е умишлено, предава TACC.
Уточнява се, че в тръбопровода има инжектирано вещество. В Самара се провеждат разследващи действия за установяване на участие в замърсяването, става ясно от съобщение от компанията.
В четвъртък операторът на полския участък на газопровода „Дружба“ – PERN, прекрати доставките на петрол от Русия заради неудовлетвореност от качеството. Пояснено бе, че според поляците петролът, доставян от Русия, е замърсен, в резултат на което са нанесени щети на една от рафинериите в в Беларус. Изпратено е писмо до руската компания „Транснефт“, в което се изразява надежди, че доставките на качествено гориво ще бъде възобновено в най-скоро време.
„От пробите, които събрахме на границата между Беларус и Полша, изглежда, че суров петрол с влошено качество [от Русия] вече е достигнал територията на Европейския съюз. Също така имаме оперативна информация, че петролът с променени характеристики вече е на територията на Украйна“, заяви по-рано тази седмица в Минск Уадзимир Сизов, заместник-председател на беларуската петролна компания „Беленетиехим".
"Потвърждавам, че получихме факс за наблюдаваното увеличение на концентрациите на органични хлориди в суровия петрол, доставен на Беларус, а по-късно забелязахме, че ситуацията със суровия петрол се е разпространила и в Полша", заяви за изданието Катажина Красинска, говорител на компанията PERN. Тя добави, че PERN е информирала за ситуацията рафинериите в Полша и Германия, на които доставя руски суров петрол.

Превод и редакция: Тереза Герова