Варна. Десетки вярващи продължават да се стичат към храмовете в града и в късния следобед, за да минат под плащаницата на Разпети петък, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Опашка от чакащи се извива и към този час пред храма „Света Петка“. Стотици посетиха през деня храма „Св. Успение Богородично“ и останалите църкви. Очаква се в повечето храмове в 19.00 часа тази вечер да се отслужи Опело Христово. След Опелото се обикаля около храма с Плащаницата. Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос.
Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието. Счита се, че на Разпети петък Иисус е претърпял безброй ругатни, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.
В този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява днес да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи света Литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
Диана СТОЕВА