Съвсем скоро Microsoft ще представи поредното голямо обновяване за операционната система Windows 10. Това е Windows 10 May 2019 Update, което обаче няма да може да се инсталира на компютрите, лаптопите и таблетите с малко дисково пространство.

В официалния сайт на Microsoft можем да видим, че за инсталирането на Windows 10 May 2019 Update (Windows 10, version 1903) независимо дали за 32-битовата или 64-битовата версия на операционната система са необходими над 32 GB дисково пространство. Това изначава, че компютърните устройства, например с 32 GB флаш-диск няма да могат да се обновят до новата версия на Windows. А тези устройства съвсем не са малко – това са редица модели таблети и хибриди таблети-лаптопи. Устройствата с 64 GB дискове също може да имат проблеми, понеже самата операционна система и инсталираните приложения заемат немалко място.

За сравнение, инсталирането на 32-битовата версия на предишните обновявания на Windows 10 изискваше 16 GB дисково пространство, а 64-битовата – 20 GB. Малко трудно, но това обновяване можеше да се инсталира на по-слабичките таблети.

Навярно този проблем по някакъв начин ще бъде решен. Ако не от страна на софтуерния гигант, то от ентусиастите, които със сигурност ще направят олекотени инсталации, от които са махнати много неща.

Сега мнозина се питат, какво толкова са сложили разработчиците в новата версия на Windows 10, че тя е започнала да заема толкова място. Може наистина да има много нови неща, които да зарадват потребителите.