Не е тайна, че салонът на самолета е истинско огнище на микроби. Да, вие, разбира се, вземете пакет с мокри кърпички на борда и се опитайте да не докосвате нищо в тоалетната. Обаче опасността изобщо не е там, където мислите. Тя е много по-близо ...

 

Според канадски изследователи, едно от най-мръсните места в самолета е джобът на гърба на седалката. Стюардеса в една от местните авиокомпании заяви, че пътниците използват тези джобове за всичко: от използвани тампони и мръсни бебешки пелени до сандвичи. Ето защо, поставянето на нещо собствено, особено храна, определено не си струва. Дори и за няколко секунди.

 

Друго не по-малко опасно място е облегалката за глава. Тук живеят най-много бактерии. Особено ако имате предвид, че полетите често закъсняват. В този случай самолетът бива подготвен за следващото излитане по ускорен сценарий, пренебрегвайки много санитарни правила.
Какво е интересно: когато влезете в салона, не забелязвате никаква мръсотия. Изглежда, че всичко е наред. Но това е измамно. Стюардесите ни казват, че на борда няма абсолютно никакви химически почистващи агенти, тъй като те са ... опасни за транспортиране. Ето защо, всичко, което е на разположение за борба с микробите, са влажните кърпи и чистата вода.

Бивши служители на авиокомпании признават, че чистотата в салона никога не е била приоритет. Необходимо е да се поддържа чистота от естетическа гледна точка, т.е. да не се вижда замърсяване. А това е същото нещо, което човек прави, замитайки  боклука си в шкафове, както твърди, че прави почистване. Затова чистотата на борда е много голяма илюзия.

Пробите, събрани по време на различни полети, бяха анализирани от микробиолога Кийт Уорринер от Университета в Гуелф. Според резултатите от тестовете той заяви, че е загрижен за видовете бактерии, открити на различни повърхности. Ешерихия Коли, мухъл и гъбички са открити в достатъчно високи концентрации, за да причинят инфекция при хората. Всички тези микроорганизми са върху предмети, които пътниците използват през цялото време - върху одеяла, възглавници, седалки и подлакътници. С тях е пълно и във въздуха.

Има ли начин да се предпазите?

Компанията Microban International, занимаваща се с хигиена и санитария, предложи следното решение: след като докоснете джоба на облегалката на седалката или нещо в него, използвайте антимикробен дезинфектант за ръце. Също така, не е зле да почистите облегалката за глава и масичката, преди да ги използвате.

"Има около 1080 микроба на квадратен сантиметър на стандартната маса, и това е по-мръсно от дори тоалетната седалка", отбелязват изследователите от Microban International.  Затова винаги избърсвайте с дезинфекциращи кърпички, преди и след хранене. Дори си струва да сложите нещо между храната и масата, например, чиста кърпичка.

Сгъваемата маса, между другото, заема четвъртата позиция в класацията на най-мръсните места в салона след дръжката на вратата в тоалетната. Освен това е установено, че одеялата на авиокомпаниите съдържат доста гъбични спори и плесени, въпреки че те се дават на пътници в запечатани индивидуални опаковки.

Разбира се, такива вероятни заплахи за живота е малко вероятно да задържат стотици хиляди пътници на земята, когато мечтаят да прекарат почивката си на топлото море или да видят Венеция, Париж, Хонг Конг и други световни столици. Но игнорирането на потенциалните опасности също не си струва. В противен случай, вместо дългоочакваното пътуване, може да се озовете в болнично легло.

Така че, най-мръсните места в самолета:

Джоб в задната част на седалката
Подложка за глава
Тоалетна дръжка
Сгъваема маса
Ключалка за предпазен колан
Бутон за почистване на тоалетна
Вентилационни отвори
Какво да правим?

След контакт с всяка от тези повърхности използвайте дезинфектант. И ако е възможно, не докосвайте лицето си след това.