Приготвили сте боите за великденските яйца, които не сте успели да боядисате на Велики четвъртък и се гласите за ритуала в събота. Но, ако тогава се случи най-неприятното и изпуснете последния срок?!

Защото случвало ли ви се е да установите, че всички яйца, които сте сварили за Великден, са се напукали? Ето защо прочетете и спазвайте стъпка по стъпка следната технология, за да сварите сварите перфектните яйца, без нито едно от тях да се напука:



Преди да пристъпите към варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 1-2 часа по-рано, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. Тогава можете да преминете към варенето им. Ако извадите яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите, те гарантирано ще се напукат.

Когато поставяте яйцата в съда, в който ще ги варите, не ги пускайте рязко и от високо, а внимателно ги наредете на дъното.

Важно е кога ще сложите яйцата във водата. Някои препоръчват да го направите, след като водата заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в  студената вода.

Яйцата задължително се поставят на един ред, само по дъното на съда, в който ги варим. Водата трябва да бъде около един пръст над яйцата.

Най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.



Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука. Сложете 1 суп. лъжица сол в студената вода.

Яйцата задължително се варят на бавен огън. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови твърдите яйца.

Не пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене./

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!