962 проверки по спазване на трудовото законодателство в предприятия в Хасковска област са извършили през 2018 г. инспекторите от ИТ Хасково, отчете Георги Анастасов-гл.инспектор от Инспекция по труда, съобщават от областна администрация.

310 от инспекциите са в Хасково, останалите са в населени места от региона.

През миналата година са констатирани 3 469 нарушения на законодателството. От тях 1 896 са нарушенията на нормите за здравословни условия на труд 1 573 – на нормите, регламентиращи трудови правоотношения. За отстраняване установените нарушения и предотвратяване на последиците от тях са приложени 3 391 принудителни административни мерки. Профилът на нарушенията показва, че най-висок е делът на неспазване на организацията за осигуряване на здравословни условия на труд, който е 72% от общия брой нарушени норми, пише още в доклада на ИТ.

В сектор строителство са направени 120 проверки. Голяма част от нарушенията произтичат от липсата на инструктаж и обучение на строителните работници, на предпазни мрежи и стълби на строителните скелета, на приспособления при работа на височина, което създава непосредствена опасност за здравето на работниците. Липсва и ефективен контрол от страна на длъжностните лица за използване на лични предпазни стредства от работниците, констатират от ИТ.

По данни на НОИ Хасково злополуките през 2018 са 37. От тях 16 са разследвани. 7 са тежките злополуки с фатален изход-смърт. Една е вследствие на травматично увреждане, една вследствие на ПТП, а другите 5 са с нетравматични увреждания и не са признати за трудови злополуки. 15 от злополуките са станали с жени. Трудовите злополуки са се случили в секторите: МВР, болници, образование, държавна администрация, строителство, транспорт и промишленост.

Веднага след заседанието по традиция членовете на Областния съвет по условия на труд поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки. „Поводът е предстоящият Международен ден на загиналите при трудови злополуки. Надявам се, с всяка изминала година условията на труд да се подобряват, а трудовият травматизъм и злополуки да намаляват“, коментира председателят на Съвета д-р Стефка Здравкова. Паметният знак в Хасково е поставен на сградата на НАП Хасково.