Microsoft стана третата публична компания, чиято пазарна капитализация превиши един трилион американски долара. Досега това успяха да направят само Apple и Amazon.

След публикуването на тримесечния финансов отчет цената на акциите на софтуерния гигант започна да расте. Вчера търговете на фондовата борса приключиха на ниво от $125,01 американски долара за една акция. Днес търговете започнаха при цена $130,5 за една акция, което означава ръст от 4,03%.

Според финансовите резултати на Microsoft за изтеклите три месеца, доходът на корпорацията достигна $30,6 милиарда, което с 14% повече в сравнение с аналогичния период на миналата година. Ръстът на печалбата е 19% до 8,8 милиарда долара.

Да си припомним, че са се подобрили показателите и на операционната система Windows. Софтуерният гигант заяви, че търсенето на компютри с инсталирана ОС Windows 10 е нараснало, а увеличените продажби на Windows 10 компютри способства скорошното изтичане поддръжката на Windows 7. Доходът от Windows OEM Pro е нараснал с 15%, а печалбата от продажбите на обикновени лицензи за ОС Windows са намалели едва с 1%, което се счита за отличен резултат, понеже при предишните няколко поколения този показател бе твърде негативен. Ръстът на печалбата от лицензи за Windows се дължи преди всичко на подобрените доставки на процесори на пазара.

Не се знае докога пазарната капитализация на Microsoft ще задържи нивото от $1 трилион.