Специалистите на iFixit получиха един екземпляр на новия смартфон Samsung Galaxy Fold и по традиция го разглобиха до последния детайл. Те разгледаха всички особености на конструкцията и се произнесоха относно възможността за ремонтиране на сгъваемия смартфон. iFixit обви и каква е най-вероятната причина за бързата повреда на гъвкавия дисплей.

Вижда се, че инженерите на Samsung е трябвало да направят компромис при разработването на Galaxy Fold. Компанията се е съсредоточила да направи механизма на шарнира възможно най-здрав и надежден, който да осигурява равномерно разпределение на усилията върху цялата плоскост, за да се осигури многократното разгъване и сгъване на екрана.

Но радиусът на сгъване на шарнира е доста голям и по непонятни причини Samsung не е защитила неговата задна част на прегъване от попадането на боклук във вътрешността на устройството и което е по-важно, в самата матрица.

Роботът, който тества стотици хиляди сгъвания и разгъвания на Galaxy Fold върши всичко това при стерилни лабораторни условия, но в реалността всичко е по-различно. Различни частици попадат в OLED матрицата, която е твърде чувствителна към тях и бързо губи свойствата си от подобно проникване.

1 от 7

Това е и причината три от изпратените на блогърите телефони да се повредят буквално след два дни. Ако се погледне лицевата част на разгънатия Galaxy Fold се вижда, че между края на екрана и горната и долната част в средата на корпуса има отвор с размер около 7 мм. Именно от там прониква по-голямата част праха и различните боклуци, които не само образуват изпъкналости в екрана, но и повреждат матрицата

Другият основен проблем, че че горният защитен слой да дисплея изглежда не като протектор, както по-рано се считаше, а като защитна обвивка, използвана при транспортирането. Някой журналисти я махнаха и това наруши целостта на дисплея и доведе до неговото повреждане.

1 от 7

В Galaxy Fold са поставени две акумулаторни батерии – в двете половини на корпуса по една. Техните габаритни размери тегло са избрани по такъв начин, че двете половини на смартфона да тежат еднакво и потребителят да не изпитва дискомфорт, когато използва телефона в разгънат вид. Едната акумулаторна батерия е доста по-голяма от другата, като по този начин се постига добър баланс на разгънатия във вид на таблет смартфон.

Galaxy Fold е оборудван с два екрана. Основният е гъвкав, с размер на диагонала 7,3 инча, Dynamic AMOLED, резолюция QXGA+ и съотношение на страните 4,2:3. Вторият дисплей е 4,6-инчов, Super AMOLED, резолюция HD+ и съотношение на страните 21:9.

1 от 8

Що се отнася до възможността за ремонт, Galaxy Fold получи 2 точки от възможните 10, понеже в неговата конструкция е използвано твърде много лепило.