Изпълнителният директор на Apple Тим Кук се обяви за налагането на регулации на технологиите и технологичните компании от страна на държавата с цел опазването на личното пространство на хората.

„Ние всички трябва да сме откровени пред себе си и да признаем, че това, което правим не е правилно“, заяви мнението си Кук на срещата Time 100, цитиран от The Verge. „Технологията трябва да бъде регулирана. Имаме вече прекалено много случаи, в които тази липса на правила доведе до голяма вреда за обществото“.

Кук изтъкна добрата работа в това отношение на европейските политици и GDPR, който според него е стъпка в правилната посока. „Ние настояваме сериозно за регулация. Просто не виждам друг път в настоящия момент“, допълни Кук.

Кук посочва, че Apple също са отговорни за подобряването на опазването на личните данни на потребителите. И макар и да настоява за намеса на държавата, той признава, че тя не може да разреши всички проблеми в сектора. Самите Apple обаче, подчертава Кук, не се опитват да влияяят на политиците, вероятно визирайки това, че повечето големи технологични компании от Силициевата долина имат лобистки групи в американския Конгрес.

По време на своето интервю, Тим Кук подчерта, че хората е добре да ограничат употребата си на мобилните си устройства, някои, от които и самите Apple произвеждат. Той подчертава усилията на неговата компания в тази посока, предлагайки инструмент, с които да хората да следят времето, което прекарват пред малките екрани. „Apple никога не са искали да увеличават това време. Никога не сме били за това. Не сме мотивирани да го правим от бизнес гледна точка и със сигурност не сме мотивирани да го правим от финансова гледна точка. Ако се взирате в телефона си повече време, отколкото в нечии очи, значи правите нещата грешно“.