Великден чука на вратата и вече е време да напазаруваме необходимите продукти за празника. Не бързайте да посягате към хлебопекарната за купешки козунак. С тази рецепта завинаги ще забравите за него. Повярвайте ни, ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

2 и 3/4 чаши брашно

1 щипка сол

1/4 чаша пудра захар

3/4 чаша мляко

1 ч.л. захар (допълнително)

7 гр. суха мая

3 яйца

125 гр. разтопено масло

2 щипки кафява захар (за поръсване)

За шоколадовия пълнеж:

125 гр. тъмен шоколад 

60 гр. масло

1/4 чаша  пудра захар 

Начин на приготвяне

1. Разбийте брашното, солта и захарта. Затоплете млякото до около 40 ° C (не трябва да е горещо, нито студено). Разбийте отделно маята и още захар във вода. Оставете настрана за 10 минути, докато се разпени. Добавете разбити 2 яйца и разтопеното масло.

2. Добавете млякото и яйцата в брашното. Разбъркайте с миксер на средно висока степен за 6-8 минути, докато тестото стане меко и еластично. Поставете тестото в купа, която сте намазали с разтопено масло. С четка  намажете  масло върху тестото за да не изсъхва. Покрийте с фолио и оставете да набухне на топло място за около 1 1/2 часа.

3. Направете шоколадовия пълнеж в тенджера на слаб огън и разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Отстранете от огъня.

4. Вземете тестото и върху леко набрашнена повърхност го размесете добре, като направите разточен квадрат с размери 40 см x 40 см. Нанесете шоколад върху половината от тестото. Сгънете тестото, за да затворите пълнежа и леко навивайте. Нарежете на три дълги ленти за плитката.

5. Поставете го в голяма тава с хартия за печене. Внимателно съединете лентите и направете плитка. Оставете така още 40 минути.

6. Загрейте фурната до 220 градуса. Намажете козунака с яйце. Поръсете със захар. Поставете във фурната и незабавно понижете температурата до 200 ° C Печете 20-25 минути до златисто кафяво.

Извадете от фурната, оставете леко да изстине. Украсете с шоколад или захаросани великденски яйца. Сервирайте го топъл.