На 23 април цената на първата криптовалута достигна своя максимум за петмесечен период. Цената на биткойна превиши $5500.

Графиката на аналитичната компания TradingView показва, че мощното възходящо движение е съпроводено от ръст в търговете с основната криптовалута. Сега цифровото злато се търгува в района на $5540, което съответства на цените от средата на месец ноември миналата година.

Според данните на CoinMarketCap, пазарната капитализация на биткойна е достигнала $97,9 милиарда. Общият обем на търговете за изминалото денонощие е $16,1 милиарда. Капитализацията на целия криптовалутен пазар достигна $184 милиарда. Индексът на доминиране на биткойна над другите криптовалути е в рамките на 53,2%. Това подсказва, че в портфейлите на повечето криптовалутни инвеститори преобладава BTC.

През последните двадесет и четири часа в зелената зона се оказаха повечето криптовалути от първата десетица. Изключение са Tether и малко прегрялата Binance Coin, която тези дни достигна нов пик.

Днес цената на биткойна се стабилизира на $5 453,22, което означава незначителен спад от -1,63% в сравнение с предишния ден.

Интересно е, че преди една седмица главният аналитик на CoinDesk Онар Годбоул прогнозира, че ако биткойнът достигне ниво от $5238, то това ниво ще избута цената на основната криптовалута в района над $5500. Сега виждаме, че тази прогноза се оказа съвършено вяра – нещо, които почти не се случва на този пазар.