Съпругът ми е онкоболен - откриха му левкемия. Състоянието му се влоши и се наложи да го приемат в реанимацията на болницата в нашия град. Но след 2 дни престой там директорът на болницата ни съобщи, че са се свързали със здравното заведение в София, където е лекуван преди това, и че трябва да го транспортират дотам. За транспортирането с линейката ни поискаха да платим 210 лв. Имат ли право да искат и взимат пари на онкоболен в тежко състояние, здравноосигурен за транспортиране с линейка? Ако нямат, какво да направя, за да си върнем сумата, взета неправомерно?

Катя Гаврилова, гр. Пловдив

Задължителен ли е изборът на екип в болница?

В случаите, в които при лечение на пациент по определена клинична пътека, която не е завършена, настъпят индикации за необходимост от лечение по друга клинична пътека, за която лечебното заведение няма сключен договор, лечебното заведение е длъжно да преведе пациента в друго лечебно заведение, сключило договор за съответната клинична пътека. 

Процесът по превеждането включва изписването на пациента от лечебното заведение за болнична помощ, транспортирането и хоспитализацията му в друго лечебно заведение за болнична помощ, сключило договор за съответната клинична пътека. 

Защо е изключително опасно да се прелива женска кръв на мъж

Разходите за транспорт, включително осигуряването на линейка, са за сметка на болницата, която превежда пациента. Това задължение на лечебните заведения е посочено в чл.348 от Националния рамков договор за медицинските дейности (НРД 2018).

В случай че лечебното заведение не желае да ви върне неправомерно взетите пари за транспорт, следва да потърсите правата си по съдебен ред, като заведете искова молба в компетентния съд.

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!