Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение, пише Дарик.

 

Според народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този ритуал се придава очистващ характер – прави се за здраве.

 

На 23 април е Велики вторник от Страстната седмица! 

Християните вярват, че в очакване на Страшния съд, е добре да бъдем богати на добри помисли и дела.

На Велики Вторник Исус Христос разказва притчата за десетте девици.

В нея се говори за пет неразумни и пет мъдри девици, които символизират пет неразумни и пет мъдри човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта.

Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици. През тази седмица от Лазаровден всеки ден до Великден е значителен! Според българските народни поверия на Велики Вторник девойките извършват ритуално носене на мълчана вода . Те не бива да говорят по пътя от извора до дома.

Вярва се, че моминската вода запазва светостта и чистотата си и има пречистваща и лековита сила

Вярвания: В нощта срещу Велики вторник Господ Иисус Христос бил във Витания и сутринта дошъл в Йерусалимския храм, където поучавал народа. Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбрали, че Той говори за тях, поискали да го заловят, но се бояли да Го нападнат открито, защото хората Го почитали като Пророк.

Обичаи и традиции: Според църковния обичай това е ден на поучения и последни нравствени наставления. Който се ползва от тях и извършва добри дела, особено днес, има шанс молитвите му за Спасение да бъдат чути.