Скопие. От 58-те общини, в които СДСМ спечели на последните местни избори през 2017 г., управляващата в Скопие партия загуби лидерството си в общо 43 след първия тур на президентските избори в Северна Македония, съобщава електронното издание на „Фокус“.
Предимството в 42 общини този път е за ВМРО-ДПМНЕ, т.е за техния кандидат-президент Гордана Силяновска. Само в една община - Арациново, където кметът е член на СДСМ, голям брой гласове са регистирани „Алианс за албанците“ и БЕСА Блерим Река.
СДСМ губи подкрепата на гражданите във Вардарските, Източните и Пелагонските райони на Македония. Сред големите градове, в които ВМРО-ДПМНЕ води, са Битоля, Прилеп, Велес, Кратово, Щип, Кочани и Гевгелия.
Интересното е, че в Охрид Силяновска води в надпреварата за президентските избори, но в гласуването за кметския пост кандидатът на СДСМ Константин Георгиески спечели повече гласове от тези за опозиционния претендент Митра Милошевски.
От общините в Скопие СДСМ губи в Горце Петров, Кисела Вода, Гази Баба и Бутел.
„Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети – част от управляващата в Скопие коалиция, загуби 4 от 10 общини, в които на предходните избори спечели кметски места. Река поведе в първия кръг в Липково, Дебър, Тетово и Тарце, общини, които през 2017 г. избраха кандидатите на ДСИ.
От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ и „Алианс за албанците“ затвърдиха подкрепата в общините, в които спечелиха на последните местни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова