Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова дари 500 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора пред църквата и джамията в града, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Храната бе раздадена на две места в града – пред катедрален храм „Св. Георги“ и пред джамията на пазара, на дошлите там християни и мюсюлмани. Мая Манолова беше посрещната от много граждани, от кмета Хасан Азис, мюфтията и омбудсмана на Кърджали Расим Муса.
„Ние живеем в материалния свят, но и без вяра не може“, каза отец Петър, свещеникът на кърджалийската църква, посрещайки омбудсмана на Република България.
Мая Манолова обясни, че кампанията „Великден за всеки" е единствената национална кампания за възрастните хора, като целта е да компенсира добавки от правителството, които не достигат до всички с ниски пенсии. „Не е ли редно поне с малко да се увеличат и пенсиите на пенсионираните учители, и заплатите на медицинските сестри, и пенсионерите да получат по-високи пенсии“, попита омбудсманът, като обясни, че е израснала в семейство на медицинска сестра с 40-годишен стаж и знае каква е пенсията на медицинските сестри.
Набраните средства ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в близо 5 000 магазина в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в централните пощенски клонове в страната. Със съдействието на социалния патронаж по общини тази седмицата преди Великден започна и раздаването на събраните хранителни продукти на социално слаби хора.
Доброволците от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ са набрали храните основно в акцията „Купи и сподели“ от 44 магазина в 14 града на страната. Всеки посетител е можел да купи пакетирани продукти и да ги постави в колички на изходите на търговските вериги. Инициативата се организира под патронажа на омбудсмана и традиционно набира парични средства и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лв. Тази година определения от правителството минимален праг е до линията на бедност - 348 лв. Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ набира финансови средства по банкова сметка, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст.
Дарина ДЕЕНИЧИНА