Смолян. Районната прокуратура внесе обвинителен акт спрямо 32-годишен мъж за телефонни измами. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Районна прокуратура - Смолян внесе в съда обвинителен акт спрямо мъж с инициали Д.Д., на 32 г., за това, че в периода от 9 май 2018 г. до 15 май 2018 г. в гр. Смолян, в условията на продължавано престъпление и в съучастие като помагач с неустановено лице действащо като извършител, умишлено е улеснил неизвестния извършител, който чрез телефонни разговори е възбудил и поддържал заблуждение у две жени, че е длъжностно лице – полицейски служител Лъчезар Иванов при „Криминална полиция“ и те трябва да му съдействат за провеждане на полицейска операция за задържане на извършители на телефонни измами, като оставят всичките си пари и ценности на посочени от него места в гр. Смолян, които Д. Д. взел и с това причинил имотна вреда на първата пострадала в размер на обща 3 249 лева и на втората пострадала в размер на общо 26 527 лева, или всичко на обща стойност 29 776 лева (пари и бижута).
Според обвинителния акт, двете пострадали жени, съответно на 9 май 2018 г. и на 15 май 2018 г., получили телефонно обаждане от непознат мъж, който се представил за полицай Лъчезар Иванов. Той им казал, че се провежда акция по залавяне на телефонни измамници, които се придвижвали с черни бусове, били много опасни, като при появяването им щели да чуят гърмежи. Обяснил още, че пострадалите фигурирали в техния списък и трябвало да помогнат на полицията да ги задържат, като дадат пари и бижута, които после щели да им бъдат върнати. Първата пострадала жена, съгласно дадените ѝ указания от полицая Иванов, събрала сумата от 1 800 лева и златни накити , всичко на обща стойност 3 249 лева и ги сложила в полиетиленова чанта, която оставила до контейнера за смет в близост до къщата си. Оттам ги взел обвиняемият Д.Д.
Втората пострадала жена оставила чанта, под храсти до жилищна кооперация, където живеела, съдържаща 19 800 лева, 4 000 евро, златни накити, на стойност 2 142 лева, пластмасови кутийки за бижута и дамско кожено портмоне, всичко на обща стойност 26 527 лева. Обвиняемият Д.Д., който взел парите, бил представен за полицай, охраняващ мястото от телефонни измамници.
По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи, проведен следствен експеримент и др. Предстои Районен съд - Смолян да насрочи заседание по делото.