Страхувам се от известността. Това е заявила съпругата  на победителя в балотажа за украински президент Владимир Зеленски – Олена Зеленска пред Би Би Си.

Новата първа дама на източноевропейската страна в интервю пред украинската редакция на британската медия е посочила, че не ѝ допада ролята на президентша. "Бих предпочела да стоя настрана от светлините на прожекторите", е посочила още тя. На въпрос с какво би искала да се занимава Зеленска е отговорила: С това, което правих и досега – да пиша сценарии за студиото на мъжа ми.
 

 

 

В същото интервю президентшата е посочила, че би предпочела да се срещне със съпругата на бившия президент на САЩ Барак Обама – Мишел Обаба, отколкото с настоящата американска първа дама Мелания Тръмп.

Олена Кияшко (както е моминското ѝ име) е родена на 16 февруари 1978 г. в град Кривой Рог. Завършила е строителния отдел на Техническия университет в Кривой Рог. Женена е за Володимир Зеленски от 2003 г. Заедно отглеждат две деца. Тя е автор и сценарист на студио "Квартал 95".
 

 


Всъщност не знаем много за Олена Зеленска. По време на брака си, както обикновено, тя остава в сянката на звездния съпруг, рядко говори публично. Въпреки това, Олена е учила със своя съпруг в едно и също училище в паралелни класове. Познаването на бъдещото семейство Зеленски става по-късно, когато тя учи в строителния факултет, а Владимир в друго висше учебно заведение се готви да стане адвокат.

 

 

Зеленска първоначално възприела  решението на съпруга си да се кандидатира за президент, изключително негативно. Но в крайна сметка тя се примирила с това, осъзнавайки, че критиката и нервите само влошават ситуацията.
 

 

 

 

Според декларацията на Зеленски, публикувана на уебсайта на Централната избирателна комисия, Олена Зеленска притежава 129,8 кв. м. апартаменти в село Левада, което е в Крим. Зеленска разполага там и с паркомясто от 16,1 кв.м.
 

 

Също така, Олена е собственик на една трета от нежилищни помещения с площ от 337.8 квадратни метра в Киев и притежава апартамент от 284 кв.м. в столицата на Украйна. През 2017 г. Зеленска получи 50% от нежилищните помещения с площ от 305.9 кв.м. в същия град.

 

 

Наред с други неща, Олена Зеленска може да се похвали с швейцарски часовници от  Вreguet и Piaget и бижута от британската компания Graff. Също така в декларацията на първата дама фигурира и Mercedes-Benz S 500 2014.

Освен това съпругата на кандидата притежава ценни книжа и е един от крайните бенефициенти на Kvartal 95 studio Ltd., Zeları Fish Ltd, Aldorante Limited (Кипър), Film Heritage inc (Белиз) и San Tommaso CP K. (Италия). Зеленска печели около 150 000 хиляди гривни на месец.