Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев разчита на „здравомислещ и отговорен подход“ към политиката от страна на новия украински президент Владимир Зеленски, но „няма съмнение“, че Киев ще продължи с реториката срещу Москва. Въпреки това той вижда "шанс" за по-добри отношения между двете страни.

„Изборите в Украйна се състояха. Резултатът показа явно желание за нови подходи в решаването на проблемите на Украйна. Очевидно новият президент ще бъде изправен пред задачата да консолидира страната, като вземе предвид реалностите, които се развиха през последните години", коментира руският премиер в съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, цитиран от Фокус.

Няма никакво съмнение за Медведев: по отношение на Русия новият държавен глава ще се придържа към реториката, която е използвал по време на предизборната кампания. Повтаряне на известни идеологически формули, насочени към различни групи от населението.

„Нямам илюзии за това. В същото време все още има шансове за по-добро сътрудничество с нашата страна. Какво е необходимо за това? Честност. И ние също се нуждаем от прагматичен и отговорен подход. Подход, който взема предвид всички политически реалности в Украйна. Включително предимно ситуацията в източната част на страната. Ето защо най-важното нещо, което трябва да бъде пожелано на новото украинско ръководство, е здравата мисъл. И, разбира се, разбирането за дълбоката ценност на отношенията между народите на нашите страни, която трябва да бъде по-високо поставена от политическата ситуация", констатира Медведев.