Скопие. Стево Пендаровски, кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония и управляващата коалиция, на първия тур на изборите за държавен глава получи 313 033 гласа, а на втория тур на 5 май негов опонент ще е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова, за която са гласували 312 177 души, показват първоначалните неофициални резултати на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопското електронно издание „МКД“.
Пендаровски получи 42,67% от общия брой гласове, като според данните на ДИК е победил в общините Куманово, Крива Паланка, Струмица, Берово, Делчево, Дойран, Център и Карпош. Силяновска получи 42,56% от вота. Тя спечели най-много гласове във Велес, Кавадарци, Неготино, Битоля, Охрид, Гьорче Петров, Аеродром, Щип, Пехчево, Прилеп и Гевгелия.
Блерим Река, кандидатът на опозиционните „Алианса на албанците“ и БЕСА получи 76 496 гласа или 10,43% от целия вот. Той се е представил най-добре в Желино, Липково, Теарце и Боговинье.
Председателят на ДИК Оливер Десковски заяви, че изборите са минали в справедлива и демократична атмосфера и изрази задоволство от добре свършената работа. Той каза, че очаква и вторият тур да премине в мирна и коректна атмосфера.

Превод и редакция: Иван Христов