По време на заседание на ОбС – Дупница се очерта конфликт между кметовете на селата и читалищните секретари. Отчетите на всички читалища в общината бяха приети, с изключение на отчета на читалището в с. Бистрица. Пред общинските съветници кметът на селото Кирил Огненски обвини читалищната секретарка Гергана Спасова и председателя на читалищното настоятелство, че половината от отчетените дейности на читалището не са се състояли, и изреди няколко събития в селото, които са отчетени като дейност на читалището, но не са организирани от културната институция.

Общинският съветник от РБ Христо Михалчев пък обвини ръководството на читалището, че приемат за членове само хора, които са от техния кръг. “Преди около месец цялото ми семейство подаде молби за членове на читалището. По неофициален път получих отговор, че само аз съм одобрен, но не и останалите членове на семейството ми. По какъв критерий се приемат нови членове в читалищата – по интереси или по друг признак? Читалището в Бистрица е като затворено общество, трудно влизат нови членове”, заяви Хр. Михалчев.

Кметът на селото К. Огненски допълни: “Аз подадох молба за членство в читалището, но ми беше отказано с мотива, че съм прекъснал членството си преди 2 г. Читалището е основната културна институция в едно село. Често съм канил ръководството да направим нещо заедно за селото, но почти винаги получавам отказ. А когато става въпрос да подпомогнат финансово дадено събитие, все нямат пари”, заяви кметът К. Огненски.

За 2019 г. финансирането на читалището е в рамките на 17 500 лв., научи “Струма”.

Проблемът между читалището и кмета на с. Бистрица тръгна, след като от общината по искане на селския кмет и на местни жители една от стаите, където се помещава читалището, беше дадена за пенсионерски клуб. В продължение на едни месец се водиха преговори между кмета К. Огненски и председателя на читалището Симеон Михалков. Стигна се дотам С. Михалков да изключва тока на клуба…

Кметовете на селата Самораново и Крайници също се оплакаха от липса на синхрон между кметската институция и читалището.

След като излязоха наяве доста нелицеприятни факти от дейността на някои читалища и разнобоят със селските управници, кметът М. Чимев се обърна към читалищните дейци и кметовете: “Обединете се в името на хората от селата. И кметът, и секретарите сте мажоритарно избрани. Трябва да работите за хората. От това, което чух, разбирам, че някои читалища са като касти, в които трудно влизат външни хора. Това е недопустимо”, заяви кметът М. Чимев.

Лидерът на червените в местния парламент Станислав Павлов коментира: “За да стигне дотам, сме виновни и ние, общинските съветници. Никой не упражнява контрол върху читалищната дейност в селата и града”.

По време на дебата стана известно, че държавната субсидия за читалището в с. Баланово е 11 000 лв., а почти никаква дейност не се развива.

Хореографката и общински съветник от ГЕРБ Диляна Диканска единствена защити читалищните секретари с думите: “Читалищата работят. Някои от тях нямат база, но правят хубави мероприятия”.

Отчетите на всички читалища бяха приети, само на читалището в с. Бистрица остана за следващата сесия.

Оказа се, че някои председатели на читалища получават хонорари, въпреки че в Закона за читалищната дейност е записано, че те работят безвъзмездно.

ЙОРДАНКА ПОПОВА


  • Кметът на с. Бистрица К. Огненски обвини читалищната секретарка Гергана Спасова, че в отчета е включила непроведени от нея мероприятия

  • Секретарката на читалището в с. Бистрица Гергана Спасова /първата вляво/