Държавата няма нужда от собственост, която не й носи доход и не служи за изпълнение на функциите й

Нито един имот не сме пуснали за продажба, без да има заявен инвеститорски интерес, казва Вълчо Чолаков


Това е моята философия като гражданин и като администратор, категоричен е областният управител на Бургас

В близките две седмици предстоят търгове за приватизация на над десет терена в Промишлена зона „Север“ в Бургас. От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) съобщиха за „Флагман“, че броят е без прецедент поне за последните години. Всъщност парцелите са подадени за продажба от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков към АПСК още през 2016 и 2017 г. Г-н Чолаков отговори на въпросите на „Флагман“ по темата.

- Г-н Чолаков, изненадахте Агенцията за приватизация с броя имоти, които сте подали за продажба. Каква е причината?

- Причината е, че е налице инвеститорски интерес. Обикновено стопански субекти – фирми, изявяват желание да закупят определени имоти с определена инвестиционна цел. Подават искането чрез нас до Агенцията за приватизация, тъй като тези имоти са извън компетентността за разпореждане от областния управител.

- Защо са извън Вашата компетентност?

- Областният управител може да се разпорежда само с жилищни имоти, може да прекратява съсобственост на терени – поземлени имоти и то пак след санкция на Агенцията за приватизация, може да учредява и права на строеж. В много ограничен кръг са нашите правомощия. Можем да извършваме разпоредителни сделки с всякакви видове имоти, но с данъчна оценка до 10 000 лв. За всички тези имоти, за които ме питате, данъчната оценка е много над 10 000 лв. Преди няколко дена приключи един търг за продажба на имот в Слънчев бряг-Запад. Имаше и една процедура, на която не се появи никой – под моста „Владимир Павлов” (в Бургас) за около 9 декара. Там инвеститорът не прояви интерес, защото цената, която е определена от Агенцията за приватизация, е много завишена. Това, между другото, не е първи такъв случай за времето, през което съм в мандат. Огромна част от имотите, за които ме питате, са били искани за закупуване по същия ред. Но цените, които изчислява Агенцията за приватизация, поне по твърдения на самите инвеститори, които проявяват интерес, са доста по-високи от реалните пазарни. На мой въпрос - защо не си купи имот от частно лице на реална пазарна цена, отговорът на инвеститора е, че той вече е направил някаква инвестиция на определено място. Той казва „аз искам да взема определени имоти, които са около моя бизнес, за да си разширя бизнеса, а не искам да си местя бизнеса през 2 или 3 км или 500 метра”. Но в крайна сметка методологията за определяне на пазарните стойности е нормативно регламентирана, така че вървейки по реда, не всички имоти успяват да бъдат продадени.

- Очаквате ли следващите търгове за терени да бъдат успешни?

- Това не мога да кажа. Надявам се да бъдат реализирани, защото поне моята философия като гражданин и като администратор е, че държавата няма нужда от собственост, която не й носи доход, и собственост, която не й служи за нейното функционално предназначение – за изпълнение на задълженията й. Имоти в Северна промишлена зона на областната администрация в Бургас не са й необходими, защото не може да прави нищо с тях.

- Всъщност защо тези имоти са под Ваше управление, това е странно?

- Защото така е предвидил законодателят в Закона за държавната собственост.

- А „Национална компания индустриални зони” не би ли могла да ги използва?

- Давам ви пример с бившето военно летище на Равнец, както и в момента Фаза II на Индустриална зона-Юг, която се прави около „Мосю Бриколаж” – това са имоти, които бяха под управление на областната администрация. В случая с Фаза II - предоставяме на Националната компания (която е под шапката на Министерството на икономиката) и тя прави акционерно дружество с общината с апортни вноски – точно както с първата фаза на Промишлена зона „Север”. Така ще се реализира проектът. Докато летище „Равнец” беше в управление на областния управител, като с решение на Министерски съвет предоставихме терена на Община Бургас.

- А в случая защо тези имоти не ги предоставите на държавното дружество, а ги давате за приватизация?

- Самото държавно дружество не е заявявало интерес за отделни имоти, тъй като тези, за които говорим в момента, се намират на различни места. Не са компактно разположени на едно място, така че да образуват един по-голям имот. И от тази гледна точка може би не е икономически изгодно и обосновано държавното дружество да оперира с тези имоти. Най-малкото инвеститорският интерес е свързан с една много по-голяма площ, която е с обособена инфраструктура, предоставени условия, доведени комуникации, така че много бързо инвеститорът да може да започне дейност. А тези – по-малките имоти, за които говорим, видимо са много на брой, но те са по 2 и половина, 3 или 4 декара и не са на едно място.

- Колко обекта сте подали за приватизация?

- Двайсетина имота са - в общините Бургас и Несебър, както и в Карнобат – там също е в промишлената зона.

- А към тези имоти има ли инвеститорски интерес?

- Нито един имот не сме пуснали за продажба, без да има заявен инвеститорски интерес. Когато потенциален инвеститор прояви интерес към имотите, ние изпращаме неговото желание към Агенцията за приватизация и тя стартира процедурата. В тази процедура ние участваме, като снабдяваме Агенцията с документи, тъй като става въпрос за територия от областта. И тогава инвеститорът си преценява дали да участва в съответния търг, или да не участва. Ако цената му е изгодна, за да се яви и да наддава, тогава се включва. Ако прецени, че не му е изгодна, не участва. Има случаи, когато никой не се явява на търга.

- Инвеститорът, заявил интерес, има ли предимство пред останалите евентуални участници в търга?

- Не, няма никакво предимство. Там предимство има този, който даде най-високата цена. Чист търг!

- А този, който беше проявил интерес за терена в Слънчев бряг - той ли спечели търга? Имате ли наблюдение?

- Мисля, че да. Но нямам информация дали и други фирми са закупили тръжна документация. Това, че някой е закупил такава документация, не означава, че ще участва и в търга.

- Колко време трае процедурата – от подаването на имота към Агенцията по приватизацията до търга?

- Различно е. Тук е моментът да похваля Агенцията за приватизация. Допреди около година – година и половина процедурите течаха изключително бавно. Оттогава насам обаче има видимо ускорение.


В категории: Бургас