София. В неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота православните християни отбелязват тържественото посрещане на Иисус в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Празникът е известен сред народа като Цветница, или Връбница. По този повод във всички епархии на Българската православна църква бяха отслужени празнични литургии. В тях участваха десетки православни християни и както повелява традицията си занесоха върбови клонки вкъщи.
По повод Вход Господен Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната Света литургия в катедралния храм „Св. Александър Невски“. „Нека благодатта и мира на Иисус Христос днес да са с всички нас“, пожела патриархът.
Той посочи, че в неделята, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страдание, преживени от Иисус Христос, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от неговия земен живот. „Дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но които ще бъдат увенчани със славна победа над смъртта чрез възкресението“, заяви Неофит. „Посрещаме Го като този, който идва, за да донесе избавлението и помирението с небесата. В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена със скръб и горест от това, което предстои – предателството, присъдата. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес. Днес ние също приветстваме влизащия Господ, простираме пред Него одеждите на нашата вяра“, каза още българският патриарх. Той припомни евангелския разказ за влизането на Христос в Йерусалим.
Представители на институциите и политици отправиха своите пожелания по повод празника.
Президентът Румен Радев поздрави християнската общност в България по повод днешните светли празници. „Българската православната общност чества влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Своя имен ден отбелязват и стотиците хиляди българи, чиито имена са свързани с Цветница. Днешният ден е празничен и за представителите на католическата, арменската и протестантската общност, които отбелязват Възкресение Христово. Великден е най-светлият празник за християнския свят, който свързваме с възкръсналата надежда за човечеството и с въздигането на вярата“, се посочва още в поздравителния адрес на президента.
Именникът на Цветница и заместник-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пожела здраве, късмет и семейна хармония на всички празнуващи. „Днес отбелязваме един от най-красивите християнски пролетни празници, а именно Цветница! На този ден Христос влиза в Йерусалим, а вярващите разстилат пред него лаврови и маслинови клонки. По традиция осветените в църквата върбови венчета и китки се носят вкъщи и пазят от уроки и болести. Честит празник на всички празнуващи днес! Пожелавам ви здраве, късмет и семейна хармония“, отбеляза се още в поста на Цветанов във „Фейсбук“.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити Цветница на всички и пожела светлите християнски празници да носят топлина, разбирателство и любов в семействата. „Честит празник на всички с имена на цветя“, написа Нинова във „Фейсбук“.
Деница КИТАНОВА