София. Кметът Йорданка Фандъкова ще провери обновената сграда на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов" на 22 април от 12.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Сградата е обновена със средства по ОП "Региони в растеж". Обща стойност на проекта е 1 611 208,52 лв., като европейско финансиране (ЕФРР): 1 189 999,24 лв., национално съфинансиране: 209 999,86 лв. Собственият принос е 211 209,42 лв. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „ТЕВА” (”Стини” ООД и „Реминг Консулт” АД).
По време на строителните дейности са изпълнени следните енергоспестяващи мерки:
- Цялостна подмяна на дограма (врати и прозорци);
- Положена е топлинна изолация на всички фасадни стени, таван и под;
- Подменени са всички осветителни тела с енергоспестяващи;
Извършено е конструктивно укрепване и възстановяване, както и подмяна на всички инсталации. Изпълнени са всички мерки за пожарна безопасност и достъпна среда. Монтиран е асансьор с достъп до всички етажни нива в Сграда 1. Физкултурният салон е разширен. На всеки етаж са обособени санитарни помещения за хора в неравностойно положение. Изградено е външно евакуационно стълбище. Във всички помещения е извършен основен ремонт. Обособени са допълнителни помещения за библиотека, архив, складова база и всичко необходимо за осъществяването на по-добра и качествена образователна среда.
С цел модернизиране на съпътстващата материална база, за учебните кабинети и учителската стая е доставено ново обзавеждане и оборудване.
Изцяло е обновено дворното пространство, като е изградено и ново комбинирано игрище с каучукова противоударна настилка.
Водещото при обновяване и модернизирането на обекта е запазването на архитектурния облик на двете сгради.