Вашингтон. Година и половина преди следващите президентски избори в САЩ, Демократическата партия сякаш бе приела линията на подготовка за предотвратяване на преизбирането на Доналд Тръмп, дистанцирайки се от идеята за задействане на процедура по импийчмънт срещу него.Но „проклетите" подробности, открити в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаемата намеса на Русия в гласуването от 2016 г., съживиха разговорите за импийчмънт на Доналд Тръмп, коментират в редакцията на USA Today, най-тиражираният вестник в страната.
„Може да стигнем до това, а може и да не", подчерта демократът от Ню Йорк Джералд Надлер, председателстващ съдебната комисия, която ще започне процедура за импийчмънт, ако бъде взето съответното решение.
Републиканците, които имат мнозинство в Сената, се противопоставиха категорично на подобни действия. Каквото и решение да бъде взето в доминираната от демократите Камара на представителите на САЩ, Сенатът ще се нуждае от две трети от гласовете, за да спре процеса.
Докладът на Мюлер с обем от 448 страници съдържа подробна информация за многобройни контакти между русмнаци и съмишленици на Тръмп по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г. Но в документа се подчертава, че разследването не е открило доказателства за престъпен заговор. Докладът също така документира поредица от действия на Тръмп, с които се проваля разследването на специалния прокурор, въпреки че не се стига до заключение дали умишлено е целял да възпрепятства правосъдието. „Усилията на президента да повлияе на разследването бяха предимно неуспешни, но това до голяма степен се дължи на факта, че хората, които го заобикалят, са отказали да изпълняват заповеди или да приемат неговите искания", се казва в доклада.
Сенатор Елизабет Уорън стана първата, която призова за незабавно стартиране на процедура за отстраняването на Тръмп от власт. Това се случи в последния работен ден на седмицата.
„Сериозността на това неправомерно поведение изисква избраните длъжностни лица от двете партии страни да загърбят съображенията си и да изпълняват своите конституционни задължения. Това означава, че трябва да започне процедура за импийчмънт срещу президента на САЩ", написа демократът от щата Масачузетс в социалната мрежа „Туитър“. Отзвукът от думите й продължи и през уикенда и по всичко личи, че ще темата ще бъде актуална и в следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова