Кървава неделя: Над 200 убити след бомбените атаки в Шри Ланка 18+

Това е най-кървавият атентат срещу християни тази година


Министър-председателят Ранил Уикърмесинга обяви национално военно положение

Точно докато малцинството християни на Шри Ланка се е събрало да празнува неделята преди Великден рано тази сутрин, шест почти едновременни експлозии разтърсиха страната, детонирани в три църкви и три хотела.

Жертвите са над 200, ранените поне 4 пъти повече, включително и 27 туристи от други националности От местната полиция смятат, че поне два от атентатите са извършени от самоубийци, атаката е изключително координирана. 

Първата бомба се взривява в църквата „Сейнт Ентъни” в столицата – Колобмо. Втората удря църквата „Св. Себастиян” в град Негомбо, където католиците съставляват по-голямата част от населението.

Три луксозни хотела в Коломбо също са таргетирани. Според международни репортажи те са „Шангри Ла”, „Синамън Гранд” и „Кингсбъри”.

Ужас! Експлозии разтърсиха три хотела в Шри Ланка, има много загинали

Изглежда е имало и престрелка между властите и потенциалните терористи, тъй като към момента поне един полицай е загинал докато е щурмувана локация, считана за свързана със заговорниците за атенатата.

Министърът на отбраната на Шри Ланка обяви по-рано днес, че седем души са задържани във връзка с кървавия терористичен акт. Междувременно министър-председателят нарече извършителите „страхливци” и обяви национално военно положение.

Очевидци споделят преживяното:

"Земята около взривовете буквално се тресеше, а откъснати човешки части бяха разпръснати дори извън хотела, където избухна една от шестте бомби"

Все още нито една организация или група не се е обявила за извършител, въпреки че през последните години християнското население в Шри Ланка (съставляващо около 8% от популацията) съобщаваше за разстящо напрежение и дори заплахи от страна на мюсюлманите и повечето будисти.

Това е деня с най-много жертви за страната за едно денонощие, след като гражданската война там приключи преди повече от десетилетие.
 




В категории: Крими