Общо седем експлозии избухнаха и почерниха Великден в Шри Ланка. Властите временно блокираха социалните мрежи и месинджърите, за да не допуснат разпространяването на фалшива информация.

Тази сутрин, по време на Великденската литургия в няколко църкви и хотели на Шри Ланка избухнаха общо осем взрива. Според предварителните данни, загинали са 185 души, Още 500 са ранените.

Засега нито една терористична организация не е поела отговорността за взривовете. Според предварително представените версии, това биха могли да бъдат представителите на радикалното мюсюлманско обединение National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Според публикуваната от медиите информация, 10 дни преди взривовете полицията на Шри Ланка е получила предупреждение, че се готви покушение срещу католическата църква на страната.

Сега, по нареждане на властите, жителите на тази държава временно нямат възможност да се логнат във WhatsApp, Viber, Facebook и Twitter. Това е необходимо, за да не се допусне разпространяването на фалшива и невярна информация.

Първоначално са се задействали седем взривни устройства. Малко по-късно осми взрив разтърси столицата на Шри Ланка Коломбо. Той е бил извършен от атентатор самоубиец. Министерството на отбраната въведе за неопределено време полицейски час. Редица държави предложиха помощта си. Папа Франциск осъди атаките в края на великденското си послание. Вицепремиерът Екатерина Захариева е изпратила съболезнователна телеграма до колегата си от Шри Ланка Тилак Марапана.