Петимата варненски наркодилъри, срещу които прокуратурата повдигна обвинения за разпространение на наркотици казаха, че използвали намерената при ареста им дрога за лична употреба. Това стана ясно при гледането на мярката им за неотклонение във Варненския окръжен съд, като пръв тарторът им, 63-годишният Руси Динков-Полковника даде тон, като заяви, че част от откритото количество марихуана у него било за лична употреба.

Той и 40-годишният му син Стоян имат висящи дела в Специализирания наказателен съд, пише "Монитор". 

Динков-младши, известен като Стамата изтъкна, че страда от сънна апнея, чувства се зле в ареста, а липсата на близък, който да се грижи за него, може да му коства живота. Той обясни, че не е притежател на открития в дома му крем, смесен с марихуана, който бил купен от билкар на пазара.

51-годишният Росен К. пък посочи в своя защита, че през 2001 г. претърпял катастрофа и използвал намерения у него наркотик, за да се справи с болките. Отделно се грижел за болните си родители.

34-годишният Константин К., който е многократно осъждан също се оказа много загрижен за двете си деца и болния си баща. Представителят на държавното обвинение, обаче посочи че семейното му положение не му е подействало възпиращо, за да извърши наркопрестъпление.

И срещу 54-годишния Кирил Д. има висящо производство в Специализирания наказателен съд, стана ясно още при гледане на мерките на наркогрупата. Варнeнският окръжен съд определи постоянна мярка „задържане под стража“ зa петимата задържани при акцията срещу разпространението на наркотици в морската столица.

Мотивът е, че всички са задържани с дрога, вече са осъждани за подобни престъпления, а срещу някои в момента има и висящи дела. При операцията бяха иззети над 350 грама марихуана, над 600 мл. течност, над 44 грама кремообразна маса с активното вещество тетрахидроканабинол и 3,27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик е бил в спринцовки. Субстанцията е известна като масло от марихуана и е извлечена по непозната до този момент технология. При акцията е иззета и голяма сума пари. Според съда, престъплението им е тежко, като предвиденото наказание в НК е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.