Трима кандидати се състезават за президентския пост в Северна Македония, където избирателите гласуват днес на първия тур на изборите.

Постът е в голяма степен церемониален, но изборите са смятани за ключов тест за правителството след дълбока поляризация, след като страната промени името си, за да сложи край на продължил десетилетия спор със съседна Гърция заради използването на термина "Македония".

Следва кратък преглед на тримата кандидати, всички те университетски преподаватели:

Гордана Силяновска-Давкова, 63-годишна - Първата жена кандидат за президент след обявяването на независимост на страната от Югославия през 1991 г. Известна с любовта си към йогата и рокендрола, Силяновска, преподавател по конституционно право, се появи първоначално като независим кандидат, издигнат от своя университет. Номинацията й сега е подкрепяна от главната консервативна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Силяновска участва в предизборната кампания под мотото "Справедливост за Македония". Тя беше разпален противник на сделката с Гърция, с която неименованието на страната бе променено на Северна Македония в замяна на това Атина да се откаже от възраженията си срещу присъединяването на държавата към НАТО.

Силяновска служи като министър без портфейл между 1992 и 1994 г. в първото правителство след независимостта и участва в изготвянето на първата конституция на страната.

Стево Пендаровски, 56-годишен - Бивш съветник по националната сигурност на двама предишни президенти и доскоро национален координатор за НАТО, Пендаровски участва за втори път като кандидат за президентския пост, след като през 2014 г. бе победен от досегашния държавен глава Георге Иванов.

Пендаровски се явява на изборите като общ кандидат на управляващите социалдемократи и по-малкия коалиционен партньор в правителството - етническия албански Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Неговата кандидатура е подкрепяна също от 29 по-малки политически партии.

Той е силен защитник на сделката за името с Гърция, като твърди, че тя е проправила пътя пред страната да бъде почти финализирано присъединяването й към НАТО и е породила надежди, че през юни ще бъде даден старт на преговори за членство с ЕС.

Неговият лозунг "Напред заедно" отразява главната платформа на кампанията му за единство. Той превърна членството в НАТО и ЕС в ключова стратегическа цел, като заяви, че те ще донесат повече чуждестранни инвестиции, ще осигурят работни места и по-високи заплати и ще предотвратят напускането на страната от младите хора.

Блерим Река, 58-годишен - Красноречив преподавател по международно право, който оглавяваше дипломатическата мисия на страната в ЕС от 2006 до 2010 г., етническият албански кандидат беше номиниран от две малки етнически албански партии - Беса или Алианс на албанците.

Река избра за избор на кампанията си лозунга "Река за републиката", заявявайки, че концепцията за "република за всички" е най-подходяща за една мултиетническа държава. Той води кампанията си предимно сред по-големите етнически албански общности. Застъпва се за засилване на мултиетническите и мултикултурни характеристики на Северна Македония, но и настоява, че страната трябва да реформира "порочната" си администрация и да установи върховенство на закона и независимо правосъдие.

Река също подкрепя сделката за името с Гърция, като казва, че споразумението е сложило край на отдавнашен спор и е отворило вратите за присъединяването на страната към НАТО и ЕС.

Никой етнически албански кандидат досега не е успявал да се класира за втори тур на изборите. Гласовете на етническото албанско малцинство обаче са от съществено значение за избора на президент при балотаж.

/БТА/