„Откакто бях заместник-декан през 2008 г., не помня  в специалност „Право” да сме имали пълен отличник. Предвид спецификата, сложността на материята, тежките изпити, това е впечатляващо постижение“, така деканът на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова коментира дипломата от 6.00 на абсолвентката в специалност „Право“ Маргарита Кръстева, която  е взела всичките си семестриални изпити, включително и трите тежки държавни изпита по гражданско-правни, публично-правни и наказателноправни науки с шестици. Зам. деканът доц. д-р Николай Марин допълни, че фактът студенти да завършват „Право” с пълно шест изключително рядко е доказателство, че оценяването е обективно, а подготовката на много високо ниво. Постижението на Маргарита впечатли и заместник главния прокурор Иван Гешев, който от името на главния прокурор Сотир Цацаров я награди със специален златен медал, а ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков я отличи с плакет.

„Като бях ученичка в 11 клас на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ – Гоце Делчев, тотално се преориентирах от икономиката и мениджмънта към правото. Реших, че искам да уча единствено това и кандидатствах само тук, в Югозападния университет. Като всяко начало, не беше лесно, но ключът към успеха се крие в упоритостта и леките лишения, в това число и безсънните нощи”, сподели Маргарита и допълни, че най-трудно, но същевременно най-увлекателно, й е било наказателното право. Тя призна и че не е решила към коя сфера на правото ще се ориентира, тъй като не иска да се ограничава в определено поприще. От името на дипломантите отличничка на випуск 2018  благодари на ректорското, деканското ръководство, преподавателите и администрацията на ПИФ за това, че са превърнали университета в институция, даваща качествено образование и професионална подготовка, която ще бъде стабилна основа за кариерното развитие на завършващите.

„Вие разпалихте любопитството ни, желанието да надграждаме усвоеното, да мислим като юристи, да тълкуваме закона, да дирим правдата и справедливостта. Успяхте да ни превърнете в хора с богато правно познание. Гордейте се със себе си, усилията ви не се оказаха напразни”, благодари на  преподавателите Маргарита и посъветва колегите си да продължават да четат, да питат, да бъдат в течение с новостите и да не спират да мислят, защото знанието е богатство и ключ, отварящ всяка врата.

Документ за завършено висше образование получиха общо  360 абсолвенти от специалностите „Право”, „Публична администрация”, „Международни отношения”, „Европеистика”, „Връзки с обществеността”, „История”. Те се дипломираха на тържествена церемония, препълнила до краен предел аулата на университета.

„Дипломите, които ще получите днес, са само основата, върху която ще се гради вашата бъдеща професионална кариера. Годините, прекарани в Правно-историческия факултет, са само началото на пътешествието ви през живота. Убедена съм, че ще успеете да се справите с предизвикателствата пред вас. Освен да се гордеете с работата си, винаги трябва да си задавате въпроса дали можете да правите повече, за да помогнете на другите. Именно защото сте толкова талантливи,  никога не бъдете напълно удовлетворени, докато не сте се убедили, че сте направили всичко, което можете“, с тези думи се обърна към завършващите деканът проф. д-р Габриела Белова и подчерта, че правото не може да съществува без морала.

Абсолвентите поздрави и ректорът на Югозападния  университет проф. д-р Борислав Юруков, който посъветва дипломантите да продължат да се образоват всеки ден.

„Казват, че до върха се стига, ако пълзиш или летиш. Аз не съм привърженик и на двете. Смятам, че е най-добре върхът да се изкачва с усилия, с труд и с воля, защото докато стигнеш горе, опознаваш планината и като се обърнеш назад, виждаш и пътя, който си извървял, и стъпките, които си оставил. Пожелавам на всеки един от вас да изкачи своя връх”,  приветства завършващите и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Зам. главният прокурор Иван Гешев изрази увереност, че с натрупаните знания и отдадеността им на правото абсолвентите ще спомогнат за изграждането на една по-добра България. Той  връчи дипломите на общо 21-те абсолвенти, дипломиращи се с успех над 5.50, като награди с грамоти и плакети от името на главния прокурор 4-мата отличници на специалност „Право“.

Във випуск 2018 на ПИФ има и друг пълен отличник. Това е Георги Гергиев, завършващ една от новите специалности във факултета – „Архивистика и информационна сигурност“, който сподели, че вече се е реализирал и работи в търговската дирекция на фирма в областта на производството.

Заради една петица по маркетинг при проф. Пехливанов Емилия Златкова от Симитли, бакалавър  по „Връзки с обществеността“, се дипломира с упех от 5.97. Тя сподели, че продължава да надгражда знанията си с магистратура в същата област, тъй като избраната от нея специалност е иновативна, гъвкава и съвременна. За професионализма, отдадеността и удоволствието да се учи от тях на преподавателите от катедра „Връзки с обществеността” благодари и колежката на Емилия – Христина Гогова от Петрич.

Че на моменти не й е било лесно да съчетава следването и оглеждането на 6-месечната дъщеричка Кристияна, призна бакалавърът по „Публична администрация“, благоевградчанката Катерина Благова, а нейните съграждани Валентина Ганчева и Антония Костова разказаха, че са  избрали да учат „Публична администрация“, тъй като специалността дава широко поле за реализация.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова, заместник-директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград комисар Димитър Кръстев, директорът на дирекция „Национална сигурност“ в Благоевград Атанас Бръндев, директорът на дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ в община Благоевград Антония Методиева.

След церемонията в аулата на ЮЗУ връчването на дипломите   продължи в отделни зали по специалности. Особено оригинално и изпълнено с много забавни моменти бе  тържеството на пиарите. Ръководителят на катедра „Връзки с обществеността“ доц. д-р Славянка Ангелова бе подготвила предизвикателство за абсолвените, като им организира  състезание „Бързи, смели, умни”. Завършващите трябваше да отговорят на 5 въпроса в кръстословица и накрая получиха  ключовата дума „Успех”. Не по-малко оригинален бе  и поздравът  към завършващите – стихотворението „Рецепта за успешен пиар“, написано от четвъртокурсничка в тази специалност. Дипломите връчи пиарът на университета  Веска Арабаджиева, която също е възпитаник на катедрата и понастоящем е докторант. На финала доц. Ангелова пожела на  абсолвентите на добър час и заедно си направиха обща снимка. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА


  • Пиарите отличници Емилия Златкова и Христина Гогова

  • Официални гости, близки и роднини на абсолвентите присъстваха на церемония

  • Завършващите „Връзки с обществеността” начело с ръководителя на катедрата доц. д-р Славянка Ангелова си направиха обща снимка

  • Пълният отличник Георги Георгиев

  • Катерина Благова /първата отдясно наляво/ с колеги

  • Валентина Ганчева и Антония Костова