Симеон Идакиев – журналист, пътешественик, водещ и създател на над 400 филма, представи новата си книга Омагьосаните острови” в Стара Загора, в уикенда на Българския географски фестивал. От ледената красота на Кинг Джордж в Антарктида до окъпания в слънце Корфу, от тайнствените Азори до екзотиката на Папуа Нова Гвинея и Галапагос, “Омагьосаните острови”  събира 30 вълнуващи истории, в които магията на островите по света оживява.
Dariknews

Заглавието на книгата идва от Галапагоските острови, когато векове назад испански кораб случайно открива островите. След време корабоплавателите отново решават да се върнат на архипелага Галапагос, но не го откриват. Първоначално си мислят, че има лошо течение и вятър и корабите им не се движат в правилната посока. По-късно обаче, испанците започват да подозират, че островите се местят по повърхността на океана и ги наричат “Омагьосаните острови”.  

“Всъщност Антрактида и Галапагос имат нещо общо – там животните не бягат от хората. Можеш да се приближиш до пингвина на половин метър и той няма да избяга. Така е и в Галапагос – когато вечер лодките се връщат с улов от морето, първо се нареждат хората, за да си купят риба. След това идват птици, от водата излизат тюлени, застават на сушата и чакат своята риба. Гледката е библейска”, разказа Симеон Идакиев.
Dariknews

Идакиев е пътешественик, обиколил над 120 държави в целия свят. Предишна своя книга той озаглави Един мъж, един автомобил, една камера”, но днес журналистът предпочита да лети, вместо да шофира и няма никаква представа колко километра е изминал със своята камера.

 “Отказах се да пътувам с кола по много причини, предимно защото е по-сложно. Предпочитам да летя и ако имам възможност да наема кола когато пристигна. Прелитал съм света много пъти. Имам милиони километри изминати със самолет, по суша са по-малко, но пак са страшно много. Така си останахме един мъж с една камера, без автомобил”, обясни авторът.
Dariknews

Според Симеон Идакиев най-важното, когато пътуваш, е да бъдеш запознат и да уважаваш културата на страната, в която си.

“Ако не познаваш културата на местните понякога е много опасно. Например когато стоите срещу събеседник, подметките ви никога не трябва да сочат срещу него. Това в много държави, предимно в Азия, се смята за голямо оскърбление. Пак в този район не е прието да подаваш или приемаш ръка с лявата ръка, защото тя се счита за мръсна”, сподели Идакиев.

Обиколил днес повече от половината свят, Симеон Идакиев си спомня за първото си пътуване в чужбина.

“Още не бях журналист и играех волейбол в "Локомотив". Отидохме с отбора в Италия. Тогава видях за първи път море, и то не беше Черно, а Адриатическо. Никога няма да забравя първото си посещение на Венеция – качихме се на влак, който се движи директно през морето. Поглеждаш от едната страна – море, поглеждаш от другата – море, и се чудиш какво става”, разказа пътешественика.
Dariknews

Занапред Идакиев ще прави каквото е правил през целия си живот – ще пътува.

“Нямам никакво намерение да спра да пътувам. Още другия месец ми предстои пътуване в Турция, а през юни в Китай. Така и ще продължава да бъде. Но най-ценното за мен е желанието на хората да ме видят, защото са научили нещо от мен. Това е най-голямата награда. Аз пари не спечелих и няма да спечеля.        .