Предстоящо общо събрание на акционерите в „МБАЛ – Благоевград“ АД, в което Общински съвет – Разлог е акционер, налага отмяна на решение на ОбС – Разлог от 2012 година. С него тогавашният мини парламент не е дал съгласие кметът да участва и да представлява общината в общото събрание на акционерите и го е упълномощил да предприеме необходимите действия за излизане от дружеството. След изпращане на решението обаче не са последвали никакви правни действия, поради което общината все още фигурира сред акционерите в МБАЛ – Благоевград и респективно е получила покана за участие на предстоящото общо събрание на дружеството. За да може градоначалникът да бъде упълномощен да представлява общината, се налага отмяна на старото решение.

Председателят на ОбС д-р М. Копанарова, до която е входирана поканата, обясни, че през 2012 година тогавашният Общински съвет е решил община Разлог да напусне всички дружества, към които е имала задължения, от чисто финансова гледна точка, с оглед облекчаване на бюджета.

„Проведохме разговори с ръководството на МБАЛ – Разлог и стана ясно, че те държат община Разлог да продължи да участва като акционер в дружеството, още повече че делът на общината не е голям – 0,97%, което значи, че притежава акции за 10 134 лв., и от финансова гледна точка не е утежняващо.  Държат да участваме поради договорните отношения, които имаме  болницата в Благоевград, и добрите комуникации с нея, и най-вече за това, че е полезно за пациентите”, каза д- р  Копанарова.

При гласуването комисиите към местния парламент  дадоха съгласието си за отмяна на решението и за присъствието на кмета Красимир Герчев, но въпросът как да гласува ще бъде решен на сесията. Причината е, че в поканата е посочен само дневният ред, но няма приложени документи по точките, които са залегнали в него. Те могат да се разгледат на място и с оглед на това постоянните комисии счетоха, че е по-удачно да определят вота на градоначалника на самата сесия идния четвъртък, за да имат време да се запознаят със съдържанието на документите по точките от дневния ред.

ЯНА ЙОРДАНОВА