Днес ще ви разкажем за една от най-екзотичните дестинации в Европа. Въпреки стратегическото си разположение, това е място, което допреди десетина години едва ли сте свързвали с туризъм - Босна и Херцеговина.

 

Тогава това е една разединена държава, разкъсвана от политически конфликти, която освен културно и религиозно разнообразие, притежава завладяващи природни дадености и ще ви предложи места, които няма да видите никъде другаде. Ако от Вишеград се запътите към Мостар, ще усетите с пълна сила културния шок, който е предизвикан от нееднородните прослойки на местното население. Вишеград е спокойно малко градче, разположено близо до сръбската граница, и ако нямаше граница между двете държави, едва ли бихте усетили разликата. Мостарот друга страна е сърцето на Херцеговина. В първия момент може да се зачудите дали вместо в Босна не сте се озовали в Мароко, особено около късните следобедни часове, когато от всички джамии в града започват да ехтят следобедните молитви.

Адреналин и екзотика

Нека проследим едно такова интригуващо пътешествие, което започва от Вишеград, преминава през околностите на Фоча, Мостар и завършва със Сараево. Ако влизате от Сърбия в Босна, първият монумент, който ще се разкрие пред очите ви, е манастирът Добрун. Може да спрете за кратка разходка и да се насладите на архитектурата на зданието. Тъй като се намира на стратегическа позиция, манастирът е бил разрушаван и реконструиран многократно. На 12 км. от него се намира Вишеград – спокоен, дори заспал град, където изглежда, че времето е спряло от години. Ще видите местните как лениво пият кафе в центъра на града и сякаш не забелязват гледката, която се разкрива пред тях – невероятния мостшедьовър на Мехмет Паша Соколович, т.нар. мост над Дрина и причината да минете презтова босненско градче. Както е описано в едноименния роман на нобеловия лауреат Иво Андрич, мостът устоява на всички прищевки на времето – човешки и природни – и все така гордо се издига в босненския град до ден днешен.С времето значимостта на градчето и неговата стратегическа позиция са поизгубили своя блясък, но мостът стои все така величествен, за да напомня за отминали славни и трудни времена.

След кратка разходка във Вишеград е време да се отправим към Фоча и по-конкретно към някои от многобройните рафтинг центрове. В последните години Босна става център на рафтинг спорта и предлага невероятни приключения по течението на реките Дрина и Тара. Можете да се възползвате от тридневни рафтинг пакети, екстремни каньонинг приключения или джип сафари до една от малкото останали девствени гори в Европа – Перучица. По поречието на двете реки изобилства от рафтинг центрове, които предлагат настаняване в малки бунгала и местни специалитети за закуска, обяд и вечеря. Веднъж наситили се на прекрасната природа и екстремните приключения, е време да се насочим към Мостар.

Не се залъгвайте по картата. Разстоянието е едва 150 км, нопокриволичещите планински пътища из Динарските Алпи пътуването може да ви отнеме около 4 часа.Въпреки това гледките си заслужават. По пътя ще забележите и малки дюкянчета, където местните продават стока – обикновено плодове, зеленчуци, сладка и дори ракия собствено производство. Като спирате за почивка, внимавайте за мините в околността. Точно така, в страната има около 220 000 недеактивирани противопехотни мини. Въпреки че в повечето случаи местонахождението им е отбелязано със знак, който няма как да сбъркате –череп и кости на червен фон, на който пише Mine (Мини), все пак ви препоръчваме да не се отдалечавате от главните пътища и да не навлизате навътре в горите и извън местата, обозначени за спиране.

Постепенно ще забележите как с наближаването към Мостар пейзажът се променя и от планински започва по-скоро да наподобява пустинен. Причината е, че в и около Мостар температурите са най-високи в цяла Босна и Херцеговина, а в миналото – в цяла Югославия. Градът е най-важният център във федерация Херцеговина, разположен е в долината на река Неретва. Тук културният шок ще ви порази – щом слезете от колата, ще се натъкнете на характеристики от мюсюлманския свят – тесни улички с малки дюкянчета, забрадени жени, броеници за продан и множество минарета на джамии.

Мостар не е голям, но тук се намира вероятно най-известната забележителност и символът на държавата – Стари мост, както и заобикалящият го старинен център на града. Този архитектурен шедьовър съвсем не е стар, тъй като е бил унищожен по време на Бошняшко-хърватската война, но след това изцяло реставриран и сега е част от семейството на ЮНЕСКО. Малките тесни улички ще ви накарат да се пренесете в друга епоха, а именно в разцвета на Османската империя по босненските земи. Можете да се насладите на чаша босненско (местните твърдят, че е различно от турското) кафе и баклава, докато наблюдавате забързаното движение на тълпите туристи. Малките лъскави дюкянчета също ще ви изкушат с разнообразни джунджурии – бижута, сувенири или цели сервизи за чай или кафе. Не пропускайте да видите и скоковете във вода, които се изпълняват от моста от местни и чуждестранни смелчаци. Височината е 20 метра – ако се чувствате достатъчно смели, може също да пробвате, въпреки че не ви го препоръчваме. Сред известните забележителности в града е турската къща Biscevica Kuca, въпреки че подобни места могат да бъдат посетени и в България заради сходната съдба на двете държави.

Друга интересна опция е да се изкачите по минарето на джамията Коски Мехмед паша, където срещу такса ще се насладите на вероятно най-красивата гледка към града. В Мостар има множество джамии, но като вдигнете поглед към близкия хълм, ще видите огромен кръст, който сякаш бди над града и над джамиите в подножието – поредното доказателство за религиозното многообразие в региона. Ако имате повече време, може да се разходите до други интересни места в района – село Балагай, известно основно с извора на река Буна, който е един от най-големите в Европа. Гледките, които се откриват, са прекрасни. Още по-прекрасни са водопадите край Кравице. Каскадата от водопади предлага живописна гладка и е прекрасен вариант да си организирате пикник сред природата. Наоколо има и заведения, където можете да изпиете нещо разхладително и да се наслаждавате на пейзажа.

Сараево

Междувременно ние продължаваме нашето пътуване към финалната дестинация – Сараево. Сараево съчетава в себе си малко от федерация „Република Сръбска“ и малко от „Херцеговина“. Това е град, който сякаш се лута между изтока и запада и е застинал в едно междинно положение, в каквото ще го заварите при посещението си там. Разхождайки се из улиците, се вгледайте в детайлите – все още можете да откриете следи от бомбардировките, олющени и изоставени къщи, които болезнено напомнят за близкото минало на града. А ако се вгледате в сградите, ще забележите, че някои от тях притежават европейскиоблик и фасада, но орнаментите и прозорците са с характерен ориенталски стил. Такива гледки са често срещани в босненската столица.

Трудно е да повярвате, че се разхождате в един и същи град, докато се придвижвате от Башчаршия (главния площад с характерната ориенталска търговска улица) по главната улица Мула Мустафа Бешекиджа към катедралата на града. Физическото разстояние е едва 400 метра, а културното – около 300 години и 2 религиозни измерения. Градът е условно разделен на две части – ориенталска и западноевропейска. Сараево е религиозна столица, където от векове съжителстват представители на четири световни религии – православие, католицизъм, ислям и юдаизъм.

Освен това градът носи печалната слава на мястото, където е възникнала Първата световна война именно заради убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в близост до Латинския мост в града. Различията в града стават причина за днешния му смесен облик – от малки ориенталски дюкянчета, продаващи броеници и бижута, до традиционно западноевропейски сгради и модерни барове.

Един от музеите, които напомнят за миналото на страната, е галерия 11/07/95, намираща се непосредствено до катедралата. Това е един от най-значителните музеи, който показва снимков и видеоматериал на оцелели от клането в Сребреница. Експозицията е изключително въздействаща, но ще ви остави неприятен привкус от събитията, случили се едва преди 20-тина години. Ако възнамерявате да се снабдите с екзотична стока от Башчаршия , не забравяйте да си набавите местната валута – Босненска конвертируема марка (BAM)

Тази балканска държава е център на дълбоки различия, през вековете местните са усвоили изкуството да се разбират и толерират, а и още се учат. Тази страна, макар и малка по размери, ще ви преведе през ориенталския облик, характерен за Балканите, последвалия прогрес от времето на Австро-Унгария, комунизма на съседна Югославия и първите стъпки от самостоятелното съществуване на Босна и Херцеговина като федерация. Как бихте могли да я пропуснете?