Въпросът е режат ли част от игрище на училището в „Струмско“ заради инвестиционни намерения на бизнес фамилията, или със закъснение искат разрешение от МОН за вече продадения от общината имот

Собствениците на хотел „Хавана“ в кв. „Струмско“ Тодор Корчев и синът му, общинският съветник Георги Корчев, искат местният парламент да разреши създаването на нов урегулиран поземлен имот (УПИ), в който да се обединят два техни съседни терена – единият, върху който е хотелът им, и вторият, който купиха през март на търг в общината. Искането, внесено от кмета Атанас Камбитов за обсъждане на предстоящата сесия в понеделник, е да се измени планът за регулация и да се промени предназначението, което сега е „за училище“, в „за ресторант и малък семеен хотел”.

През януари тази година фамилната фирма на общинския съветник „Корчев и син 1980“ ЕООД купи на търг 304 кв. общински терен в съседство на хотела им по протежение на ул. „Освобождение“, като платиха за него 28 000 лв. Новопридобитото парче земя граничи с футболно игрище в двора на Шесто училище „Иван Вазов“, а единият ъгъл на ученическия терен е врязан към новопридобития имот от фамилия Корчеви. От представените на общинските съветници скици за исканата промяна обаче става ясно, че същият този терен е с правоъгълна форма, и е любопитно дали при евентуално съгласие на местния парламент ще се наложи да се отнеме част от училищния двор в полза на бизнес намеренията на общинския съветник и баща му, още повече че за да се направи исканата от Корчеви промяна, е нужно изричното съгласие на МОН. Това повдига друг въпрос – дали още преди  продажбата през януари не е следвало да се иска разрешение от образователното министерство и сега просто да се узаконява пропускът. Предложението  на кмета Камбитов предвижда още изменение на плана на уличната регулация на ул. „Освобождение“ в отсечката на собствеността на фамилия Корчеви.

Припомняме, че в края на тръжната процедура за общинския имот в кв. „Струмско“ през януари на въпрос на репортер на „Струма“ за какво ще ползва новата придобивка от 304 кв.м Георги Корчев заяви, че нямат намерение да я застрояват и ще я превърнат в поляна.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА


  • Хотел „Хавана“ и част от новопридобитите 304 кв., в които е врязана спортна площадка на училището