Москва. Съединените щати могат да започнат военна интервенция във Венецуела под претекст заради искане от страна на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който Вашингтон признава за държавен глава. Това становище бе изразено в събота в разговор с кореспондент на ТАСС от бившия независим експерт на ООН за насърчаване на демократичен и справедлив международен ред (2012-2018 г.), Алфред Морис де Заяс.
Самият Гуайдо по-рано, в интервю за CNN, нарече военната намеса на Вашингтон в ситуацията в републиката нежелана, но не изключи подобно развитие. По въпроса дали е поискал подкрепа от американските военни, той отговори, че венецуелците биха искали да упражнят "всеки възможен натиск", за да отстранят от власт сегашния президент Николас Мадуро.
"Съединените щати със сигурност ще се опитат като предлог да използват, например, искането на Хуан Гуайдо за военна намеса", каза де Заяс. Според него обаче "само държавният глава може да поиска подобна намеса", според международното право. "Гуайдо е нелегитимен. Според конституцията на Венецуела само президентът Николас Мадуро може да поиска от други държави военна помощ. Признаването на САЩ като временен президент не му дава никаква легитимност", обясни бившият независим експерт на ООН.
"Това не означава, че намесата на САЩ няма да се случи", - каза професорът по международно право де Заяс. Той посочи, че възможната намеса "ще доведе до нарушаване на многобройни норми на международното право". Според професора, въпреки „недвусмислените правила и разпоредби, тяхното прилагане е трудно поради факта, че съществува култура на безнаказаност”. "Съединените щати не носят отговорност за агресията си в Куба, Гренада, Хаити, Панама, Югославия, Ирак, Либия, Сирия и т.н.", каза той, добавяйки, че "агресията, с която са се измъкнали не легитимира самото престъпление на агресията. "
Вашингтонската администрация многократно е заявявала, че "обмисля всички възможности" за разрешаване на ситуацията в Боливарската република. "Думите и действията на Тръмп, Помпео, Болтън и други могат да доведат до опасни събития Дрънкането на оръжия и подбуждането на милитаристки настроения са забранени от 20-та статия на Международния пакт за граждански и политически права, но това не означава абсолютно нищо за Пентагона, Държавния департамент и основните медии ”, смята професорът.

Превод и редакция: Юлиян Марков