Скопие. Президентът на Република Северна Македония изразява държавното единство и представлява страната на международната политическа сцена и упражнява правата и задълженията си въз основа и в рамките на Конституцията и законите, пише македонското електронно издание “МКД“.
Президентът се избира на общи и преки избори, чрез тайно гласуване. Президентският мандат продължава пет години, започвайки с клетва в парламента на Република Северна Македония. За президента на републиката едно и също лице може да бъде избрано най-много два пъти.
Президентът трябва да бъде гражданин на Република Северна Македония, към деня на изборите да е навършил 40 години. Лице, което не е било жител на държавата най-малко десет години в последните 15 години, не може да бъде избрано за президент на републиката.
Конституцията постановява, че кандидат за президент на Републиката може да бъде предложен от най-малко 10 000 гласоподаватели или най-малко 30 депутати.
Кандидат, който е получил мнозинство от гласовете от общия брой на избирателите, е избран за президент на републиката.
Ако в първия кръг няма кандидат за президент, получил необходимото мнозинство от гласовете, вторият кръг гласува за двамата кандидати, спечелили най-много гласове в първия кръг.
Вторият кръг на гласуване се провежда в рамките на 14 дни от приключването на първия кръг на гласуване. Кандидат, който е получил мнозинство от гласовете на избирателите, гласували за избрания във втория тур, се обявява за победител, при условие че най-малко 40 на сто от регистрираните гласоподаватели са отишли до урните.
Ако дори и при втория кръг на гласуване никой от кандидатите не е получил необходимото мнозинство от гласовете, цялата процедура по избор се повтаря. Това означава, че председателят на събранието, в чиято компетентност е обявяването на изборите, трябва да започне процедурата с решението за обявяване на изборите за президент на републиката.
Избирателният кодекс предвижда гражданите на Република Северна Македония, които са на временна работа или пребивават в чужбина, т.е. диаспората, да гласуват на изборите за държавен глава.
Изборната кампания за кандидатите за президент на Република Северна Македония започва 20 дни преди деня на изборите и не трябва да се провежда 24 часа преди деня на изборите и в деня на изборите.
Изборът за президент на републиката, предвиден в Конституцията, се извършва в последните 60 дни от мандата на предишния председател. В случай на прекратяване на мандата на президента на Републиката по каквато и да е причина, изборът на нов председател се извършва в срок от 40 дни от деня на прекратяване на мандата.
Преди да встъпи в длъжност, президентът на републиката дава тържествена клетва пред парламента, като се задължава да спазва конституцията и законите.
В случай на смърт, оставка, постоянна невъзможност за изпълнение на функцията или прекратяване на мандата по силата на Конституцията, до избирането на нов президент на републиката, функцията на президент на републиката се упражнява от председателя на Събранието.
Появата на условията за прекратяване на длъжността Президент на републиката се определя от Конституционния съд на Република Македония.
В случай, че не е в състояние да изпълнява функцията, президентът на републиката се заменя от председателя на Събранието.
Когато председателят на събранието е президент на републиката, той участва в работата на събранието без право на глас.
Съгласно установените права и задължения на Конституцията и законите на Република Северна Македония, президентът определя мандата на министър-председателя за състава на правителството на Република Северна Македония, назначава и освобождава посланиците и пратениците на Република Северна Македония в чужбина, получава акредитиви писма от чуждестранните дипломати, сключва международни споразумения от името на републиката, присъжда отличия и признания и извършва помилване.
Президентът на републиката и председателят на Събранието подписват указите за обнародване на законите. Президентът на републиката може да реши да не подпише указ за обнародване на закона, ако прецени, че той не е в съответствие с Конституцията или е в противоречие с потвърдените международни споразумения, и да го върне за ново разглеждане в Събранието. Ако парламентът приеме с мнозинство от общия брой на представителите закона повторно, президентът на републиката е длъжен да подпише указа. Президентът на републиката е длъжен да подпише указа, ако според Конституцията законът се приема с мнозинство от две трети от общия брой на депутатите.
В рамките на правомощията на президента на републиката, той предлага двама съдии от Конституционния съд на Република Северна Македония, двама членове на Съдебния съвет на Република Северна Македония и предлага двама членове на Съвета за радио и телевизия. Президентът предлага управителя на Националната банка, който след това се назначава от парламента.
Президентът на държавата е главнокомандващ на въоръжените сили силите на републиката, назначава и освобождава началника на Генералния щаб на армията, определя и освобождава генералите. Той е и председател на Съвета за сигурност на Република Северна Македония и назначава трима членове на Съвета. Президентът също така назначава и освобождава директора на Агенцията за разузнаване.
Титлата „национален творец” се присъжда от президента на Република Северна Македония, по предложение на министъра на културата и след предишно становище на комисията.
Разпоредбите относно президента на Република Северна Македония се съдържат в Конституцията (Част III - Глава 2 и други части и глави) Преглед на задълженията и пълномощията на Президента на Република Македония съгласно Конституцията и законите, както и в някои закони.
Процедурата за определяне на виновност на президента на републиката се инициира от парламента с мнозинство от две трети от общия брой на представителите. Конституционният съд решава за отговорността на президента с мнозинство от две трети от общия брой съдии.
Ако Конституционният съд определи президента на републиката за виновен, неговата функция се прекратява по силата на Конституцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков