Киев. Изборите в Украйна ще произнесат присъда на традиционните политици, пише британският вестник The Guardiqn
В продължение на три сезона на популярното украинско телевизионно шоу Слуга на народа Владимир Зеленски игра ролята на учител, достигнал до президентския пост на страната.
Сега той взе нещата насериозно, а повечето проучвания му дават победа над сегашния президент Петро Порошенко. В неделя вечерта Зеленски може да си осигури четвърти сезон като президент, но първият му в реалния живот.
Новото лице в украинската политика е последната итерация на глобално явление, в което външните хора предизвикват истаблишмънта. Въпреки това, за разлика от популистките бунтовници в други страни, Зеленски е излязъл на върха, без да дава никакви обещания или политически предложения.
Той се е отказал от стандартната кампания в полза на странни видеоклипове от „Инстаграм“ и комични шеги, а той дори няма много посветени поддръжници. Повечето, казват, че гласуват за него като залог, че не може да бъде по-лош от статуквото.
В неортодоксалния дебат в петък между Зеленски и Порошенко, който се проведе на Олимпийския стадион на Киев, по настояване на Зеленски, бе забелязана плиткостта на истинската подкрепа за него: докато Порошенко попълни своя дял, Зеленски бе приветстван от оскъден контингент от фенове. Това беше още един знак, че ако той спечели, това ще бъде триумф не на посветените поддръжници, а на анти-Порошенко, анти-истаблишмънт гласове, които се хващат за Зеленски като алтернатива по подразбиране.
"Аз не съм твой опонент, аз съм твоята присъда. Аз съм резултат от грешките ти - каза Зеленски на Порошенко на сцената, засилвайки позицията, която е избрал.
Порошенко е казал, че макар Земенски да може да допринесе за доброто забавление, това би било самоубийство за една война. Той дойде на власт през 2014 г., обременен с огромните очаквания, които последваха революцията на Майдан, за да почисти страната, доминирана от олигархията и корупцията.
След това той обеща да помогне на украинците “да живеят по нов начин”, а видеоклиповете му за тези избори показваха лъскава визия за динамична страна, която процъфтява по време на управлението му: място, където амбициозните млади хора са намерили стартиращи компании, професионалната и добре оборудвана армия защитава страната от руската агресия, а креативните индустрии процъфтяват.
По улиците на Киев, елементите на тази нова Украйна наистина са видими. Нощният живот и ресторантските сцени сега са сред най-добрите в Европа и има оптимизъм и динамизъм за града, който се появи само през последните няколко години.
Проблемът за Порошенко е, че за мнозинството от украинците, особено извън столицата, тази страна не е тази, която познават. Милиони вече гласуваха с краката си, бягайки от страната в търсене на по-добри заплати, някои на изток към Русия, други към Полша и на Запад.
Порошенко представя като основно постижение безвизовото споразумение, което е подписал с Шенгенската зона, но то е малко полезно за милиони, които не могат да си позволят да пътуват. Сметките за комунални услуги рязко са се повишили, инфраструктурата остава бедна, а съдебната система остава корумпирана и е подчинена на политически и бизнес интереси.
Един последен опит на Порошенко да се възползва от националистическите настроения и да представи рускоговрещия Зеленски като марионетка на Кремъл, се е провалил, като повечето украинци очевидно предпочитат по-меката, по-толерантна визия за украинец, която Зеленски представлява.
Докато обикновените хора обмислят да дадат на политически начинаещ правото да управлява страната, в посолствата и бизнеса на Киев има оживление, което се опитва да разбере дори най-основните неща за Зеленски.
Ще стане ли по-сериозен, след като е на власт? Трябва ли да гледат шоуто му за улики в политиката му? Означават ли връзките му с Игор Коломойски, че той ще направи оспорвания олигарх като президент? И как ще се отнесе към конфликта в източната част на страната, в който са загинали повече от 13 000 души?
„Той всъщност няма идея за практически решения на реални проблеми, а само набор от фрази. Това е лудост ”, каза един западен дипломат в Киев. "Неговите хора идват, за да ни видят и първият въпрос, който задаваме, е това, какво знаят за ангажиментите му към Коломойски, и ни казват, че самите те нямат представа", каза дипломатът.
Френският президент Емануел Макрон прие Зеленски в Париж по-рано този месец, но за повечето чуждестранни столици той е неизвестен. "Всеки се опитва да намери личния му телефонен номер, за да могат да го поздравят след гласуването", каза Алена Гетьманчук, която ръководи външнополитическия мозъчен тръст в Киев.
Зеленски не бърза да попълни празните места. Единственото широкообхватно интервю, което той даде между първия и втория тур на гласуване, беше за журналист, който спечели правото да го проведе на тенис на маса със Зеленски.
Когато друга журналистка, Кристина Бердински, попита дали е възможно за тези, които не са добри в тенис на маса, да интервюират Зеленски, негов сътрудник предложи игра на карти.
Начинът, по който Зеленски успя да прескочи традиционните политици, с тяхната партийна инфраструктура и усъвършенствани кампании, е свидетелство за факта, че истинската демокрация процъфтява в Украйна, за разлика по-голямата част от бившето съветско пространство. Много руснаци и белоруси наблюдаваха дебатите в петък с завист, като си представяха какво би било да видят собствените си лидери, подложени на такъв тормоз на стадиона.
Но това е и шокиращо обвинение за сегашната политическа класа. Екипът на Зеленски регистрира политическа партия, наречена „Слуга на народа” на името на телевизионното предаване, в очакване на парламентарни избори по-късно тази година. Въпреки факта, че няма членове, няма инфраструктура и няма кампания, проучванията сочат, че това е най-популярната партия в страната.
Зеленски спечели първия кръг от гласуването с 30% до 16% от Порошенко, а поредица от проучвания му дадоха неоспорима преднина, което означава, че Порошенко ще трябва да извърши драматичен шок, за да остане на власт.
Тъй като победата изглеждаше по-вероятно, тълпата от бъдещи съветници, поддръжници, и наставници продължава да нараства, както го направи и измисленият президент на Зеленски. Някои от тези хора, без съмнение, искат да запазят място и финансова полза, ако центърът на властта се измести.
Други говорят като за млад регент, който се нуждае от защита от по-зловещите хора около него. "Неговите съветници представят себе си като хора, които ще намалят щетите", каза неназован дипломат.
Сергей Лещенко, журналист, депутат, който подкрепи Порошенко, но се разочарова от него и сега действа като съветник на екипа на Зеленски, каза: „Ако имахме нов президент, който не е подготвен за работата, това е лош вариант за Украйна, затова решихме да помогнем. "
Той критикува Порошенко за провалите му и каза, че Зеленски може да стане добър президент в края на краищата. "Той демонстрира напредък и е учил много добре за новата си роля."

Превод и редакция: Юлиян Марков